Ο εκδιωχθείς ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης -- είτε στη χώρα του είτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. "Θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει τα τελευταία 42 χρόνια", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Γαλλία θα ήταν ικανοποιημένη με μια εξορία του Καντάφι.

"Όσον αφορά τον Καντάφι, (αυτός) είναι τελείως εκτός της πολιτικής εικόνας της νέας Λιβύης, η οποία αναδύεται σήμερα (...) Εναπόκειται στις νέες αρχές της Λιβύης να αποφασίσουν για τη συνέχεια που θα δοθεί στη δικαιοσύνη (...) αν (η δίκη του) θα γίνει στη Λιβύη ή στη Χάγη, στο ΔΠΔ", προσέθεσε.

Πηγές δήλωσαν νωρίτερα σήμερα στο Ρόιτερς ότι η Γαλλία μπορεί να πέτυχε τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στη νέα λιβυκή κυβέρνηση και τον Καντάφι, καθώς γαλλική στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως ο 69χρονος πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης και ο γιος του Σάιφ αλ Ισλάμ ενδέχεται να σκέφτονταν να μετέβαιναν κι αυτοί με αυτοκινητοπομπή στη Μπουρκίνα Φάσο μέσω Νίγηρα.

 Η Μπουρκίνα Φάσο, πρώην γαλλική αποικία και πρώην αποδέκτης μεγάλων ποσών λιβυκής βοήθειας, πρότεινε στον Καντάφι να εξοριστεί εκεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αλλά έχει αναγνωρίσει επίσης ως κυβέρνηση της Λιβύης το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε νωρίτερα επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα Μπάζουμ Μοχάμεντ ότι ο Καντάφι δεν βρισκόταν στην αυτοκινητοπομπή που πέρασε χθες στο έδαφος του Νίγηρα από τη Λιβύη.

Ο Βαλερό σημείωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για την αυτοκινητοπομπή αυτή, ούτε για οποιαδήποτε γαλλική μεσολάβηση για μια πιθανή εξορία του Καντάφι.