Το φετινό συνέδριο One Young World (OYW) είχε τα πάντα. Από τον Ντέσμοντ Τούτου και τον Μουχάμαντ Γιουνούς, οι οποίοι έχουν βραβευθεί με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, μέχρι άτομα που έγιναν γνωστά τους τελευταίους μήνες, παίζοντας σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Κατά την διάρκεια της τελετής λήξης του συνεδρίου, επτά από τους πρεσβευτές του OYW ανακοίνωσαν την έναρξη της εκστρατείας #wakeupcall, σε μία προσπάθειά τους να «αφυπνίσουν» τους σημερινούς ηγέτες.

Η εκστρατεία αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες να σταματήσουν να μιλούν και να αρχίσουν να δρουν για μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα στον κόσμο.

Ανάμεσα στις προκαθορισμένες συνεδρίες, διεθνείς προσωπικότητες έκαναν την εμφάνισή τους και μίλησαν για ενδιαφέροντα θέματα.

Ο Ουάελ Γόνεμ, ο οποίος διαδραμάτισε έναν αποφασιστικό ρόλο στην εξέγερση στην Αίγυπτο αναφέρθηκε στη νέα μορφή της ηγεσίας μέσα από την μαζική επικοινωνία που προσφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter). Ο Γόνεμ τόνισε ότι οι άνθρωποι «συνδέθηκαν» λόγω του κοινού σκοπού αλλά και επειδή πίσω από την εξέγερση δεν υπήρχαν συγκεκριμένα άτομα παρά μόνο ο λαός.

Μαζί του στη σκηνή ήταν ο Όσκαρ Μοράλες, ο εμπνευστής των 1 Εκατομμυρίων Φωνών κατά των FARC, των Κολομβιανών ανταρτών, ο οποίος επίσης υπογράμμισε την ανάγκη και τη συμβολή των κοινωνικών δικτύων στην μαζική κινητοποίηση των ατόμων.

Όμως εκτός από τα πολιτικά και διεθνή ζητήματα, το συνέδριο ασχολήθηκε και με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα: την παχυσαρκία.

Ο Τζέιμι Όλιβερ, ο Βρετανός σεφ που έχει κερδίσει διεθνείς διακρίσεις, μίλησε στους νέους σύνεδρους, απευθύνοντας έκκληση να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή της παχυσαρκίας.

Ο διάσημος τηλε-σεφ κατηγόρησε τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κυβέρνηση επειδή απέτυχαν να προτρέψουν τους πολίτες να τρώνε υγιεινά. Παράλληλα κάλεσε τους νέους να βοηθήσουν στην δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος για την αλλαγή, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την αύξηση της παχυσαρκίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο λόγω της εισροής δυτικών τροφίμων.

Σημαντικές στιγμές

    * Ο αρχιεπίσκοπος Τούτου πραγματοποίησε τη μοναδική ομιλία του αφότου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το δημόσιο βίο.

    * Ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας, πρίγκιπας Χάακον μίλησε για πρώτη φορά μετά από τις αιματηρές επιθέσεις της 22ας Ιουλίου.

    * Ο Μουχάμαντ Γιουνούς αναφέρθηκε στη δύναμη της σημερινής γενιάς σημείωσε ότι οι νέοι έχουν το κλειδί του μέλλοντος στο χέρι τους, καλώντας τους να το χρησιμοποιήσουν.

    * Ο Μπομπ Γκέλντορφ κατηγόρησε τις επιχειρήσεις, τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης, καλώντας τους σύνεδρους του OYW να δράσουν.