Η επανάσταση στο Ιράν φαίνεται να είναι θέμα χρόνου, προέβλεψε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα, τονίζοντας πως το ιρανικό μεταρρυθμιστικό κίνημα παίρνει μαθήματα από τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Λιβύη και την Συρία. Ο Πανέτα, πρώην διευθυντής της CIA ρωτήθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του Τσάρλι Ρόουζ αν πιστεύει πως η Αραβική Άνοιξη θα φτάσει και στο Ιράν και απάντησε: «απολύτως».

«Πιστεύω ότι είχαμε αποδείξεις αυτού το πράγματος στις τελευταίες εκλογές στο Ιράν ότι υπάρχει, δηλαδή, ένα κίνημα μέσα στη χώρα με τις ίδιες ανησυχίες που βλέπουμε παντού», είπε ο Πανέτα.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που με κάνουν να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου αυτού του είδους οι αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις και η επανάσταση να συμβούν στο Ιράν», υπογράμμισε.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράν προχώρησαν στη βίαιη καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων μετά τις προεδρικές εκλογές το 2009. Ο Πανέτα παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να στηριχθούν αυτού του είδους οι διαδηλώσεις εξαιτίας του πιθανού αρνητικού αντίκτυπου.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα αναγκαία βήματα για να στηρίξουμε τις προσπάθειες αυτές, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αναλύουμε κάθε κατάσταση ώστε να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος και να υπονομευτούν οι συγκεκριμένες προσπάθειες», συμπλήρωσε.

Οι ιρανοί ηγέτες ήλπιζαν ότι η Αραβική Άνοιξη θα σημάνει και το τέλος των υποστηριζόμενων από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθεστώτων στο αραβικό κόσμο.

Οι υποστηρικτές της «πράσινης επανάστασης» στο Ιράν παρακολουθούν τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο με θαυμασμό, αλλά και ανησυχία για το ποιοί θα αντικαταστήσουν τα προηγούμενα καθεστώτα.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας θεωρεί ότι «το μεταρρυθμιστικό κίνημα στο Ιράν διδάσκεται από τα γεγονότα στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Λιβύη και την Συρία».

«Ένα από τα θέματα που αναλύσαμε όταν συνέβησαν τα γεγονότα στην Τυνησία και την Αίγυπτο είναι τι τα προκάλεσε», επισήμανε ο Πανέτα, αναφέροντας τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, την επικοινωνία μέσω κινητών και τους χιλιάδες νέους που είχαν χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον.

«Το γεγονός είναι ότι, όταν οι λαοί αποφασίζουν πως έφτασε η στιγμή, αυτή είναι η στιγμή που πρόκειται να συμβεί μια τρομακτική αλλαγή», είπε ακόμα ο Πανέτα και κατέληξε: «αυτό είναι αλήθεια όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά και για το Ιράν».