Το 53% των Κροατών θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δημοψήφισμα και το 40% θα ψήφιζε κατά της προσχώρησης στην ένωση των «27», σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από την εταιρεία «Ipsos Puls», αμέσως μετά τη λήξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Ζάγκρεμπ με την ΕΕ. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας στο δημοψήφισμα για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει στο 70%, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο των βουλευτικών εκλογών.

Από το ποσοστό των πολιτών που θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα το 57% δηλώνει ότι θα στηρίξει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το 37% ότι θα ψηφίσει κατά της ένταξης.

Το ποσοστό των πολιτών που στηρίζει την ένταξη στην ΕΕ παραμένει σταθερό εδώ και πολύ καιρό, εξήγησε ο αναλυτής της εταιρίας, Ντράγκαν Μπάγκιτς.

Από το 2003, όταν το ποσοστό στήριξης έπεσε στο 50% από 70% σταθεροποιήθηκε με μικρή ανοδική πορεία στο 50%, πρόσθεσε.

Ο κ. Μπάγκιτς και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κροατία Πολ Βαντόρεν ανέφεραν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι θετικό.

«Όσον αφορά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ δεν υπάρχουν βαθιές κοινωνικές διαιρέσεις, ούτε μπορούμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του τυπικού ευρωσκεπτικιστή», τόνισε ο κ. Μπάγκιτς, αναφέροντας ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες περισσότερο και άλλες λιγότερο τείνουν να στηρίζουν την προσχώρηση στην ΕΕ, αλλά οι διαφορές δεν είναι σημαντικές.