Ο Καναδός πρωθυπουργός θεωρεί την «ισλαμική τρομοκρατία» τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα


Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι CBC News και θα μεταδοθεί την Πέμπτη, ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δηλώνει ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια του Καναδά μια δεκαετία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εξακολουθεί να είναι κατά την άποψη της κυβέρνησης η "ισλαμική τρομοκρατία". Υπάρχουν και άλλες απειλές, αλλά το μηχανισμό ασφαλείας του Καναδά απασχολούν οι τρομοκρατικές απειλές των εξτρεμιστών του Ισλάμ, τονίζει ο καναδός πρωθυπουργός.

Ο Χάρπερ εκτιμά ότι είναι δυνατόν να προκύψουν τρομοκρατικές ενέργειες "από το πουθενά", όπως οι πρόσφατες επιθέσεις στη Νορβηγία, όπου ένας ακροδεξιός που μισούσε τους μουσουλμάνους, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, σκότωσε 77 ανθρώπους.

Ωστόσο, ο Χάρπερ επιμένει ότι η ισλαμική τρομοκρατία εξακολουθεί να είναι η κορυφαία απειλή, αν και παρουσιάζει κάμψη.

"Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τους τρομοκράτες του Ισλάμ τους συνδέουν με το Αφγανιστάν ή κάποια χώρα της Μέσης Ανατολής, αλλά η αλήθεια είναι πως η απειλή κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο", υπογραμμίζει, αναφέροντας την πρόσφατη επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νιγηρία.

Ο πρωθυπουργός λέει πως πρέπει να παρακολουθούνται οι γηγενείς ισλαμιστές εξτρεμιστές στον Καναδά.

Η συνέντευξη του Καναδού πρωθυπουργού εν όψει της 11ης Σεπτέμβρη αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση στον Καναδά, όπου ζει μεγάλη κοινότητα Μουσουλμάνων.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο