Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι CBC News και θα μεταδοθεί την Πέμπτη, ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δηλώνει ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια του Καναδά μια δεκαετία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εξακολουθεί να είναι κατά την άποψη της κυβέρνησης η "ισλαμική τρομοκρατία". Υπάρχουν και άλλες απειλές, αλλά το μηχανισμό ασφαλείας του Καναδά απασχολούν οι τρομοκρατικές απειλές των εξτρεμιστών του Ισλάμ, τονίζει ο καναδός πρωθυπουργός.

Ο Χάρπερ εκτιμά ότι είναι δυνατόν να προκύψουν τρομοκρατικές ενέργειες "από το πουθενά", όπως οι πρόσφατες επιθέσεις στη Νορβηγία, όπου ένας ακροδεξιός που μισούσε τους μουσουλμάνους, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, σκότωσε 77 ανθρώπους.

Ωστόσο, ο Χάρπερ επιμένει ότι η ισλαμική τρομοκρατία εξακολουθεί να είναι η κορυφαία απειλή, αν και παρουσιάζει κάμψη.

"Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τους τρομοκράτες του Ισλάμ τους συνδέουν με το Αφγανιστάν ή κάποια χώρα της Μέσης Ανατολής, αλλά η αλήθεια είναι πως η απειλή κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο", υπογραμμίζει, αναφέροντας την πρόσφατη επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νιγηρία.

Ο πρωθυπουργός λέει πως πρέπει να παρακολουθούνται οι γηγενείς ισλαμιστές εξτρεμιστές στον Καναδά.

Η συνέντευξη του Καναδού πρωθυπουργού εν όψει της 11ης Σεπτέμβρη αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση στον Καναδά, όπου ζει μεγάλη κοινότητα Μουσουλμάνων.