Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει πληροφορίες ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι έχει εγκαταλείψει τη Λιβύη. Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης του Νίγηρα Μάρου Αμάντου δήλωσε σήμερα ότι ο Καντάφι δεν βρίσκεται στο Νίγηρα και σημείωσε ότι οι πληροφορίες ότι μια αυτοκινητοπομπή 200 οχημάτων εισήλθε στη χώρα αυτή από τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες είναι αναληθείς. "Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι ο Καντάφι δεν βρίσκεται στο Νίγηρα", σημείωσε ο Αμάντου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Την ίδια ώρα ο διευθυντής του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Arrai, Μισάν αλ Τζουμπούρι, δήλωσε σήμερα αναφερόμενος στον Καντάφι: "Μπορώ να σας πω ότι μίλησα με τον Καντάφι πολύ πρόσφατα. Βρίσκεται στη Λιβύη, το ηθικό του είναι ακμαιότατο, αισθάνεται δυνατός, δεν φοβάται και ελπίζει να πεθάνει πολεμώντας κατά των δυνάμεων κατοχής".

Στο μεταξύ δύο αξιωματούχοι των προσωρινών αρχών της Λιβύης δήλωσαν σήμερα ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, έφτασε σήμερα στην Τρίπολη για πρώτη φορά μετά την ανάληψη του ελέγχου της λιβυκής πρωτεύουσας από τους αντικαθεστωτικούς. "Ο Τζιμπρίλ έφτασε σήμερα", δήλωσε ο Χάλεντ Νετζμ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Πληροφόρησης των προσωρινών αρχών της Λιβύης. Και άλλη πηγή των αντικαθεστωτικών επιβεβαίωσε την άφιξη του Τζιμπρίλ στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Παράλληλα οι νέες αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την ειρηνική παράδοση του Μπάνι Ουάλιντ, που είναι ένα από τα τελευταία προπύργια του Καντάφι. "Οι διαπραγματεύσεις χθες σημείωσαν επιτυχία και αναμένουμε το πράσινο φως του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου για να εισέλθουμε" στο Μπάνι Ουάλιντ, το οποίο βρίσκεται 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών Αμπντάλα Κένσιλ, ο οποίος είχε συνομιλίες χθες με πρεσβύτερους των φυλών του Μπάνι Ουάλιντ. "Οι πρεσβύτεροι προσχώρησαν στην επανάσταση", σημείωσε.

Εξάλλου σήμερα δεν γινόταν καμία μάχη στα περίχωρα του Μπάνι Ουάλιντ και οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που είναι εξοπλισμένες με βαριά όπλα αποχώρησαν προς την έρημο και κινούνταν γύρω από την πόλη για να συλλέξουν θωρακισμένα που εγκατέλειψαν μαχητές πιστοί στον Καντάφι, χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία αντίσταση.

Εδώ και ημέρες γίνονται διαπραγματεύσεις για την ειρηνική παράδοση του Μπάνι Ουάλιντ, όπου πιστεύεται ότι κρύβονται κοντινά πρόσωπα του Καντάφι, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπός του Μούσα Ιμπραχίμ.

Την ίδια στιγμή ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας ζήτησε σήμερα μιλώντας από τη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, από τους επιχειρηματίες της χώρας του να επιστρέψουν στη Λιβύη, που είναι μια "γη ευκαιριών".

"Για άλλη μια φορά το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την αρχή του σεβασμού των συμβολαίων των πορτογαλικών επιχειρήσεων εδώ στη Λιβύη. Λοιπόν λέω στους Πορτογάλους επιχειρηματίες: 'Μπορείτε να επιστρέψετε στη Λιβύη επειδή είναι μια γη ευκαιριών, με σεβασμό και αμοιβαία πλεονεκτήματα", σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ.

Την ίδια ώρα στρατιωτική πηγή του Τσαντ δήλωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αυτής, όπως και του Σουδάν, βρίσκονται σε κατάσταση "υψίστου συναγερμού" μετά το πέρασμα από τη μεθόριο του Τσαντ Σουδανών ανταρτών που πολέμησαν στη Λιβύη, οι οποίοι κατευθύνονται προς το Σουδάν.

"Οι ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ και του Σουδάν τέθηκαν σε κατάσταση υψίστου συναγερμού λόγω της παρουσίας των ανταρτών αυτών στη μεθόριο", σημείωσε η ίδια πηγή.

"Τα στοιχεία του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα (JEM, η πιο στρατιωτικοποιημένη σουδανική ανταρτική οργάνωση του Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, της οποίας ηγείται ο Χαλίλ Ιμπραχίμ), εγκατέλειψαν τη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα διασχίζοντας τη μεθόριο με το Τσαντ για να μεταβούν στη ζώνη των συνόρων" ανάμεσα στο Τσαντ, τη Λιβύη και το Σουδάν, κατέληξε η ίδια πηγή.
TAGS