Πάνω από το 38% των Ευρωπαίων, ή αλλιώς των 165 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γηραιάς Ηπείρου, υπέφεραν από κάποια ψυχική διαταραχή το 2010 σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Νευροψυχοφαρμακολογία (European Neuropsychopharmacology), αναφέρει ο Economist. Oι ερευνήτες, με επικεφαλής τον καθηγητή Hans-Ullrich Wittchen του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, ανέλυσαν 27 διαταραχές (κατάθλιψη, φοβίες, αγοραφοβία, εξάρτηση από το αλκοόλ, κρίσεις πανικού, κλπ) χρησιμοποιώντας δεδομένα, έρευνες και μελέτες για τους 27 της Ε.Ε. καθώς και για την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Η πιο συχνή πάθηση από όλες είναι η κατάθλιψη. Πάνω από το 30 εκατομμύρια άτομα έχουν χτυπηθεί από αυτήν, ή με άλλα λόγια, το 6,9% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Η δεύτερη πιο συχνή διάγνωση είναι οι συγκεκριμένες φοβίες, όπως για παράδειγμα στις αράχνες.

Τις φοβίες ακολουθούν οι σωματόμορφες διαταραχές με 23 εκατ. «θύματα», οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχονδρία και τις διαταραχές πόνου, μεταξύ άλλων.

Οι εξαρτημένοι από το αλκοόλ υπολογίζονται συντηρητικά στα 14,6 εκατομμύρια, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τα 2,4 εκατ. άτομα που είναι εθισμένα σε ναρκωτικές ουσίες (αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιοι να είναι εθισμένοι και στα δύο).

Πέρα από την παθολογική όψη των πραγμάτων, τα παραπάνω στοιχεία αντικατοπτρίζουν πλήρως τις συνέπειες των σύγχρονων ρυθμών ζωής στις δυτικές και «πολιτισμένες» κοινωνίες στις οποίες ζούμε.....

Βαγγέλης Βιτζηλαίος