Η νέα επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) ζήτησε σήμερα απαντήσεις και σαφή σχέδια εξόδου από τις χώρες που θα εγκαταλείψουν την πυρηνική ενέργεια, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, «θα έχει τη θέση της» παρά την πρόσφατη πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία. «Αν θέλετε να εγκαταλείψετε την πυρηνική ενέργεια, το ερώτημά μου είναι: 'τι θα κάνετε για να ανταποκριθείτε στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας όταν θα απαρνηθείτε μία από τις πηγές σας;' Όλες οι χώρες και οι κυβερνήσεις που θέλουν να εγκαταλείψουν την πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό», σημείωσε η γενική διευθύντρια της IEA Μαρία βαν ντερ Χόβεν σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επικεφαλής της ΙΕΑ, η οποία ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Γερμανίας, η εγκατάλειψη από την οποία της πυρηνικής ενέργειας με χρονικό ορίζοντα το 2022 θα έχει, σύμφωνα με την ίδια, συνέπειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με εισαγωγές από το εξωτερικό και αυξήσεις τιμών.

«Οφείλετε να απαντήσετε στο ερώτημα: 'Πώς θα το κάνετε; Πώς θα εξασφαλίσετε ότι η προμήθειά σας σε ενέργεια είναι αρκετή;», επέμεινε. «Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν, καθώς στην αντίθετη περίπτωση αυτές είναι δηλώσεις που γίνονται μάλλον 'δωρεάν'», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα υπάρχει μια θέση για την πυρηνική ενέργεια στο μέλλον».

Στην Ευρώπη πολλές χώρες, κατ'αρχήν η Γερμανία, αλλά και η Ελβετία και η Ιταλία, αποφάσισαν μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το Μάρτιο να κλείσουν τους πυρηνικούς τους σταθμούς ή να απαρνηθούν τα πυρηνικά τους σχέδια.

Αργεί η «επιστροφή» του λιβυκού πετρελαίου

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) δεν προβλέπει πριν από το 2013 μια επιστροφή της λιβυκής παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα που είχε πριν από την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε η νέα γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι ειδικοί μας πιστεύουν ότι η πλήρης επιστροφή της λιβυκής παραγωγής στις αγορές θα γίνει πολύ πιθανόν το 2013 και πέραν αυτού, αλλά όχι πριν», δήλωσε η Μαρία βαν ντερ Χόβεν, η οποία ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.