Η Σόνια Γκάντι, επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου στην Ινδία, επέστρεψε σήμερα στο Νέο Δελχί μετά τη νοσηλεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κόμματος. Η απουσία για ένα μήνα της 64χρονης Γκάντι, της ισχυρότερης πολιτικού της Ινδίας που ουσιαστικά κυβερνά τη χώρα από τα παρασκήνια, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση συνασπισμού που κατηγορείται για λάθος χειρισμούς στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς των τελευταίων δεκαετιών και για επιδείνωση των σχέσεών της με τους κοινοβουλευτικούς συμμάχους της.

"Επέστρεψε σήμερα το πρωί και είναι καλά", δήλωσε ο Τζαναντχάν Ντουβέντι, χωρίς να αποκαλύψει ποιό είναι το πρόβλημα υγείας της Σόνιας Γκάντι.

Η ασθένεια της Γκάντι πρόσθεσε ένα ακόμα πρόβλημα σε αυτά που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ, ο οποίος δεν κατάφερε να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος θεωρεί ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

"Θα ακολουθεί τις συμβουλές των γιατρών", τόνισε ο Ντουβέντι και όταν ρωτήθηκε πότε η ιταλικής καταγωγής Σόνια Γκάντι θα επανέλθει στη δημόσια ζωή, απάντησε: "Εξαρτάται από τους γιατρούς, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι καλά".

Το Κόμμα του Κογκρέσου εξακολουθεί να μην αναφέρεται στην ασθένεια της Γκάντι, όμως αρκετά μέσα ενημέρωσης της Ινδίας ανέφεραν ότι υποβλήθηκε σε αντικαρκινική θεραπεία στο Sloan-Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη.

Πριν φύγει, η Γκάντι προώθησε τον γιο της Ραχούλ - που θεωρείται ακόμα άπειρος - στην ηγεσία του κόμματος για να βοηθήσει όσο εκείνη απουσίαζε στην διαχείρισή του. Ο Ραχούλ πιστεύεται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ινδίας, αν το Κόμμα του Κογκρέσου κερδίσει τις εκλογές του 2014.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πτώση του κεντροαριστερού Κόμματος του Κογκρέσου απέναντι στο εθνικιστικό Μπαρατίγια Τζανάτα.