Η γερμανική αστυνομία κρατεί δύο άνδρες με καταγωγή από χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση και φέρεται ότι είχαν προμηθευτεί υλικό για την κατασκευή βόμβας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Βερολίνο. Η εισαγγελία του Βερολίνου επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε έρευνα σε βάρος ενός 28χρονου από τη Λωρίδα της Γάζας και ενός 24χρονου Γερμανού λιβανικής καταγωγής και εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου διευκρίνισε ότι είναι ύποπτοι για την αγορά χημικών ουσιών για την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού.

"Διερευνούμε την πιθανολογούμενη προετοιμασία μιας σοβαρής πράξης βίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, σημειώνοντας ότι σχετικές έρευνες γίνονται για αρκετούς μήνες.

"Ψάχνουμε για χημικές ουσίες που είναι κατάλληλες για την κατασκευή εκρηκτικών", προσέθεσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος δεν διευκρίνισε πότε έγιναν οι συλλήψεις των δύο ανδρών, αλλά σημείωσε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης έρευνα σε δύο διαμερίσματα και σε ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο στη γερμανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα Μπερλίνερ Μόργκενποστ, η οποία αποκάλυψε σήμερα το πρωί την πληροφορία αυτή για τις δύο συλλήψεις στην ιστοσελίδα της, σημειώνει και αυτή ότι οι δύο άνδρες είναι ύποπτοι ότι ήθελαν να φτιάξουν μία βόμβα καθώς είχαν προμηθευτεί ηλεκτρικό εξοπλισμό και οξύ που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια έρευνα με την "υποψία της προετοιμασίας επίθεσης κατά του κράτους" έχει ξεκινήσει πριν από περισσότερο από δύο μήνες. Η αστυνομία συνέλαβε τους δύο άνδρες βάσει πληροφοριών που έδωσαν οι εταιρείες από τις οποίες παραγγέλθηκαν τα υλικά αυτά.

Εξάλλου και ο Έρχαρτ Κέρτινγκ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου, δήλωσε ότι η έρευνα σχετικά με την υπόθεση αυτή γίνεται εδώ και κάποιο καιρό. "Η απόφαση για να αναληφθεί δράση ελήφθη τώρα, επειδή υπήρχαν αρκετά στοιχεία ή κάτι επρόκειτο να συμβεί", δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Οι κρατικοί εισαγγελείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν συνήθως τις σημαντικές υποθέσεις σχετικά με θέματα τρομοκρατίας, δήλωσαν ότι δεν τους έχει ανατεθεί η υπόθεση αυτή.

Οι ύποπτοι σύχναζαν σε ένα τέμενος της εργατικής συνοικίας του Βερολίνου Βέντινγκ, όπου περιστασιακά πέρναγαν επίσης τη νύχτα, διευκρινίζει επίσης η Berliner Morgenpost, προσθέτοντας ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο τέμενος αυτό σήμερα το πρωί.

H σύλληψη αυτή γίνεται μερικές ημέρες πριν από τη 10η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ και την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στη Γερμανία από τις 22 ως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι φόβοι στη Γερμανία για μια επίθεση αυξήθηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι το Αμβούργο αποτέλεσε τη βάση ορισμένων από αυτούς που σχεδίασαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματούχοι της ασφάλειας έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρχουν πυρήνες μαχητών στη χώρα.