Η συμφωνία Πρίστινας-Βελιγραδίου για τις τελωνειακές σφραγίδες θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 16 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι. Ο κ. Θάτσι, σε χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη, είπε ότι οι προετοιμασίες όλων των θεσμών του Κοσόβου για την εφαρμογή της συμφωνίας οδεύουν προς το τέλος και πρόσθεσε ότι στο βόρειο Κόσοβο, στις διαβάσεις στο Γιάρινιε και στο Μπρνιακ, θα εγκατασταθούν τελωνειακοί υπάλληλοι, μέλη της συνοριακής αστυνομίας και μέλη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) .

Απευθυνόμενος στους κατοίκους του βόρειου Κοσόβου, ζήτησε να παραμείνουν ήρεμοι και τόνισε ότι τα μέτρα δεν στρέφονται εναντίον τους, αλλά συνιστούν «εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος του Κοσόβου».

Ο κ. Θάτσι ανήγγειλε και μάχη κατά του εγκλήματος στο βόρειο Κόσοβο.

«Με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του Κοσόβου», η αστυνομία του Κοσόβου και οι τελωνειακοί θα έχουν την ευθύνη για τους συνοριακούς σταθμούς με στήριξη της Eulex και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), ώστε να υπάρξει πλήρης έλεγχος στις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ», είπε και πρόσθεσε: «Επίσης θα εντείνουμε τους ελέγχους κατά μήκος της ‘πράσινης γραμμής’ στο βόρειο τμήμα, ώστε να έχουμε τον έλεγχο και σε εναλλακτικές οδούς. Εκεί, προβλέπεται έλεγχος της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας στην κατεύθυνση Βελιγράδι - Μιτρόβιτσα».

Για όλα τα μέτρα θα ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι του βόρειου Κοσόβου, αλλά και οι πολίτες της Σερβίας, ανέφερε ο κ. Θάτσι.

«Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της Σερβίας να ενημερώσει τους πολίτες της για την εφαρμογή της συμφωνίας, ώστε να μην υπάρξει λανθασμένη ερμηνεία, επειδή στο μέλλον όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με το εμπόριο και την εισαγωγή προϊόντων στο Κόσοβο θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του Κοσόβου», ανέφερε ο κ. Θάτσι.

Ανήγγειλε, επίσης, αλλαγή του τρόπου ελέγχου σε όλες τις διαβάσεις, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κοσόβου και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Θα έχουμε μία νέα κατάσταση και εκτός από την καθιέρωση ελέγχων στις διαβάσεις θα αποστείλουμε σαφές μήνυμα για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητάς μας», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ανέφερε ότι τα έσοδα από τους δασμούς θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του Κοσόβου και ότι «το παράνομο εμπόριο και λαθρεμπόριο θα σταματήσουν οριστικά».

Ο κ. Θάτσι εκτίμησε ότι η συμφωνία για τις τελωνειακές σφραγίδες με το Βελιγράδι «είναι αρχή της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη γειτονική Σερβία».