Τρεις στρατιώτες που είχαν λιποτακτήσει και προσχωρήσει στην αντιπολίτευση στη Συρία σκοτώθηκαν σήμερα σε μια επιχείρηση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού σε ένα χωριό στην περιοχή Τζαμπάλ αλ Ζαουίγια, στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ο ακτιβιστής Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. «Οι τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην διάρκεια έρευνας στο σπίτι ενός αποστάτη αξιωματικού, του Χουσέιν Χάρμους» είπε ο Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.

Άλλοι δύο στρατιωτικοί συνελήφθησαν, πρόσθεσε.

Ο αξιωματικός Χουσέιν Χάρμους ανακοίνωσε ότι αποστατεί από τις ένοπλες δυνάμεις σε βίντεο που διανεμήθηκε μέσω διαφόρων ιστοτόπων της συριακής αντιπολίτευσης στο Διαδίκτυο και μεταδόθηκε από αραβικά δορυφορικά κανάλια, εξηγώντας ότι «αρνείται να σκοτώσει άοπλους πολίτες» που διαδηλώνουν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, στο χωριό Αμπλίν «εισέβαλε μια δύναμη επτά θωρακισμένων οχημάτων και 10 τζιπ, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, σε μια επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό ανθρώπων που καταζητούν οι υπηρεσίες ασφαλείας». Ο ακτιβιστής πρόσθεσε ότι ακούγονταν «σφοδρά πυρά» στο χωριό.

Η νέα επιχείρηση σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας και ο στρατός σκότωσαν 34 ανθρώπους, κυρίως στην πόλη Χομς στην κεντρική Συρία.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία στα μέσα του Μαρτίου.

Σύμφωνα με έναν ακτιβιστή με έδρα το Λίβανο, τουλάχιστον 40 στρατιωτικοί προσχώρησαν στις τάξεις της αντιπολίτευσης χθες και ένας από τους λόγους που οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν στη Χομς ήταν οι λιποταξίες τους.

«Οι στρατιώτες αρνούνταν να εκτελέσουν διαταγές, ειδικά να πυροβολήσουν τραυματισμένους ανθρώπους», ανέφερε ο ακτιβιστής.
TAGS