Ο Φρανσουά Ολάντ, ο μόνος Σοσιαλιστής ο οποίος θα μπορούσε να επικρατήσει του προέδρου Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις, ψήφισε χθες, έπειτα από λάθος που έγινε, υπέρ του σχεδίου λιτότητας της κυβέρνησης Σαρκοζί στην ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Τα πρακτικά της ψηφοφορίας έδειξαν ότι ο Ολάντ, φαβορί κατά δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους, ξέφυγε από τη γραμμή του κόμματός του και τάχθηκε με το συντηρητικό στρατόπεδο της κυβέρνησης Σαρκοζί στη χθεσινή ψηφοφορία για τα μέτρα λιτότητας στην Εθνοσυνέλευση.

Βοηθός του Ολάντ έδωσε μια εξήγηση για το λάθος αυτό: Ο Ολάντ ζήτησε από έναν άλλο Σοσιαλιστή να ψηφίσει για εκείνον κατά την απουσία του και ο συνάδελφός του ψήφισε κατά λάθος "ναι" αντί για "όχι", τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Ολάντ, στην ψηφοφορία αυτή που έγινε ηλεκτρονικά.

Το σχέδιο λιτότητας για την εξοικονόμηση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ της κυβέρνησης Σαρκοζί, το οποίο περιλαμβάνει την κατάργηση φοροαπαλλαγών και υψηλότερους φόρους στα μη αλκοολούχα ποτά, εγκρίθηκε χθες από την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου με 163 ψήφους υπέρ έναντι 97 κατά, επομένως αναμένεται να υιοθετηθεί άνετα από το σύνολο του κοινοβουλίου, κάτι το οποίο θα γινόταν ασχέτως με το αν είχε γίνει αυτό το λάθος.

Ο Ζερόμ Καϊζάκ, ο άνδρας που ανέλαβε να ψηφίσει για τον Ολάντ, είναι επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών του κοινοβουλίου και θεωρείται από ορισμένους ως ο πιθανός υπουργός Οικονομικών αν οι Σοσιαλιστές πάρουν την εξουσία μετά τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν ανάμεσα στα τέλη Απριλίου και τις αρχές Ιουνίου του 2012.

Ο Ολάντ έχει σήμερα άνετο προβάδισμα έναντι των υπολοίπων Σοσιαλιστών που έχουν θέσει υποψηφιότητα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να εκλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Παράλληλα η αντίπαλος του Ολάντ στην αναμέτρηση αυτή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επέκρινε σήμερα τον ίδιο και την Μαρτίν Ομπρί, επίσης υποψήφια στην ίδια αναμέτρηση, για "αδράνεια" και έλλειψη πείρας.

"Το αδύναμο σημείο του Φρανσουά Ολάντ είναι η αδράνεια", σημείωσε η Ρουαγιάλ, τις δηλώσεις της οποίας επικαλείται η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro". "Μπορούν οι Γάλλοι να αναφέρουν ένα μόνο πράγμα που έκανε σε τριάντα χρόνια πολιτικού βίου; Ένα μόνο πράγμα;", υπογράμμισε, αναφερόμενη στον Ολάντ--τον πρώην σύντροφό της, με τον οποίο έχουν τέσσερα παιδιά.

Την τιμητική της είχε και η Ομπρί. "Η μόνη εκλογική της εμπειρία, είναι οι χαμένες βουλευτικές εκλογές του 2002. Το να περάσεις από το τίποτα σε μια προεδρική εκστρατεία δεν είναι εύκολο", σημείωσε η Ρουαγιάλ.