Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα σήμερα ότι θα ασκήσουν βέτο στην απόπειρα των Παλαιστίνιων να πετύχουν την ένταξη στον ΟΗΕ ενός Κράτους της Παλαιστίνης. "Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη (...) ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο διάβημα των Παλαιστίνιων στη Νέα Υόρκη με σκοπό να ιδρυθεί ένα κράτος το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Οπότε, ναι, αν κάτι τέτοιο τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι ΗΠΑ θα ασκήσουν το βέτο τους", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νάλαντ.

Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η διοίκηση Ομπάμα έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο διάβημα, ενώ σημείωσε ότι η παρουσίαση του παλαιστινιακού αιτήματος παραμένει αβέβαιη.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι επιβεβαίωσαν σήμερα ότι είναι αποφασισμένοι να υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αίτημά τους για την ένταξη του Κράτους της Παλαιστίνης στον οργανισμό, παρά την ανακοίνωση των ΗΠΑ.

"Θα πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και της ιδέας της λύσης των δύο κρατών" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα.

"Δε θέλουμε να έχουμε πρόβλημα με την αμερικανική διοίκηση αλλά είμαστε δεσμευμένοι στις διαπραγματεύσεις που βασίζονται στη γραμμή του 1967 και στο πάγωμα των εποικισμών" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.