Με αυστηρή γλώσσα απάντησαν χθες οι Βρυξέλλες στις απειλές της Αγκυρας κατά της Λευκωσίας για τις σχεδιαζόμενες για την 1η Οκτωβρίου εξορύξεις φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο αρμόδιος Επίτροπος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές, ενώ υπογράμμισε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στη γραπτή ανακοίνωσή του, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε καλεί την Τουρκία να απόσχει από κάθε είδους «απειλή, ενέργεια ή πηγή έντασης» που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών, ενώ εκφράζει την απογοήτευση της Κομισιόν για τις απειλητικές δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται σαφής αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο, καθώς και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.