Ο ισραηλινός υπουργός Ενημέρωσης Νταν Μέριντορ χαρακτήρισε «βαριές και σκληρές» τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε χθες ότι στο εξής τα τουρκικά πλοία που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, θα συνοδεύονται από τουρκικά πολεμικά πλοία. «Οι δηλώσεις αυτές είναι βαριές και σκληρές, αλλά δεν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε την πολεμική. Είναι καλύτερο να σιωπήσουμε και να περιμένουμε, δεν είναι σκόπιμο να επιδεινώσουμε την κατάσταση απαντώντας με (λεκτικές) επιθέσεις», είπε ο Νταν Μέριντορ προσθέτοντας ωστόσο ότι «η Τουρκία θα παραβιάσει το διεθνές δίκτυο» σε περίπτωση που θα αποπειραθεί να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δεδομένου ότι η επιτροπή του ΟΗΕ αναγνώρισε τη «νομιμότητα» του μέτρου.

Μη κατονομαζόμενος ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η εφαρμογή τέτοιων μέτρων εκ μέρους της Τουρκίας θα συνιστούσε «πολύ σοβαρή προκλητική ενέργεια».

«Είναι πολύ δύσκολο να φαντασθεί κανείς ότι η Τουρκία θα έφθανε μέχρι την λήψη τέτοιων μέτρων, δεδομένων των δεσμεύσεών της απέναντι στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.