Η Interpol εξέδωσε εντάλματα σύλληψης -- ή «κόκκινα σήματα» -- σε βάρος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Αμπντάλα αλ Σενούσι, σύμφωνα με ανακοινωθέν της σήμερα. Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στην διεθνή αστυνομική οργάνωση, που εδρεύει στη Λυών της Γαλλίας, χθες.

«Σε ό,τι αφορά το αρχηγείο της γενικής γραμματείας της Ιντερπόλ, ο Μουάμαρ Καντάφι είναι φυγάς, η χώρα της οποίας είναι υπήκοος και το ΔΠΔ θέλουν να συλληφθεί και να προσαχθεί στην δικαιοσύνη για τις σοβαρές κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τα εγκλήματα» που του αποδίδονται ότι διέπραξε, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ρόναλντ Νομπλ.

Τον Ιούνιο, το ΔΠΔ είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος και των τριών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Λουίς Μορένο-Οκάμπο είχε δηλώσει ζητεί από την Ιντερπόλ να εκδώσει «κόκκινο σήμα» σε βάρος του Καντάφι «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή φόνους και διώξεις».

Στόχος του σήματος αυτού είναι να «περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα των τριών ανδρών να περνούν τα σύνορα άλλων χωρών και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που θα συμβάλει στον εντοπισμό και τη σύλληψή τους», ανέφερε το ανακοινωθέν του Νομπλ.