Στον συμπατριώτη του στρατηγό Έρχαρντ Ντρους παρέδωσε, σήμερα τη «σκυτάλη» της διοίκησης της Νατοϊκής δύναμης KFOR ο Γερμανός στρατηγός Έρχαρντ Μπούλερ. Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, στην Πρίστινα, το «παρών» έδωσε και ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη Νάπολι Αμερικανός ναύαρχος Σάμιουελ Λόκλιαρ.

Ο ναύαρχος Λόκλιαρ δήλωσε ότι η KFOR θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών στο Κόσοβο.

«Εργαζόμαστε ώστε να φτάσουμε στη μέρα που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα χρειάζονται πλέον στο Κόσοβο. Αυτή η μέρα πλησιάζει», δήλωσε ο Αμερικανός ναύαρχος.

Αναφερόμενος στον αποχωρούντα διοικητή της KFOR Έρχαρντ Μπούλερ είπε πως ο Γερμανός στρατηγός κατάφερε να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στη διάρκεια της μονοετούς θητείας του, ενώ καλωσορίζοντας το νέο διοικητή σημείωσε πως θα χρειαστεί να κάνει χρήση της μεγάλης επιχειρησιακής του εμπειρίας.

«Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το περιβάλλον αυτό, που δίνει τη δυνατότητα στη EULEX (αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο) και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς την ασφάλεια που απαιτείται προκειμένου να μπορέσουν να συμβάλλουν στη θεσμική ανάπτυξη του Κοσόβου και που θα επιτρέψει τη (μελλοντική) αποχώρηση του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο ναύαρχος Λόκλιαρ.

Η θητεία του νέου διοικητή της KFOR θα είναι, επίσης, μονοετής.

Στην τελετή παρέστησαν ακόμη η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτε Γιάχγιαγκα, ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, ο επικεφαλής της EULEX Χαβιέρ ντε Μαρνιάκ, ο ειδικός εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή Πίτερ Φέιθ, ο επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιος και άλλοι.