Δύο πολύ γνωστοί τούρκοι δημοσιογράφοι θα δικαστούν με την κατηγορία ότι βοήθησαν μιαν οργάνωση που προσπάθησε να ανατρέψει την ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση, ανακοίνωσαν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης. Ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε σήμερα τα κατηγορητήρια για την υπόθεση αυτή, που αφορά συνολικά 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι δημοσιογράφοι Αχμέτ Σικ και Νεντίμ Σενέρ, ο τελευταίος έχει λάβει τιμητική διάκριση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Τύπου, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Υπό προσωρινή κράτηση από τον Μάρτιο, οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι βοήθησαν το λεγόμενο δίκτυο Εργκενεκόν, το οποίο ήθελε να ρίξει το καθεστώς προκαλώντας πολιτικό χάος στην Τουρκία.

Αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης από 7,5 έως 15 χρόνια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Σονέρ Γιαλτσίν, σφοδρός επικριτής του κυβερνώντος κόμματος, της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

 Ένα δικαστήριο το Μάρτιο διέταξε την κατάσχεση των αντιγράφων των πρόχειρων σημειωματάριων ενός βιβλίου, για την διείσδυση ισλαμιστικών κύκλων στην αστυνομία, που ετοίμαζε ο Σικ.

Το δικαστήριο έκρινε, ότι αυτό το βιβλίο ήταν "ένα κείμενο που σαφώς έκανε την προπαγάνδα (...) μιας τρομοκρατικής οργάνωσης", προφανώς αναφερόμενο στην Εργκενεκόν.