Η πρόσφατη σύσταση ενός, υπαγόμενου στον ίδιο, υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, από τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Πετρ Νέτσας και ο διορισμός που επακολούθησε, από τον υπουργό Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, ενός «δικού» του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο του, που θα τον εκπροσωπεί σε σημαντικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, προμηνύει έναν μακρύ όσο και σκληρό προεκλογικό αγώνα. Έναν προεκλογικό αγώνα, που θα αφορά τόσο τις προεδρικές εκλογές του 2013 όσο και τις βουλευτικές εκλογές, έναν χρόνο αργότερα, μιας και με τις δύο αυτές αναμετρήσεις, φαίνεται να συνδέεται άμεσα αυτό το παράδοξο γεγονός, παράδοξο, καθώς η Τσεχία είναι η μόνη μέχρι τώρα χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διαθέτει δύο υφυπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών ανήκουν σε δύο διαφορετικά κόμματα του τριμερούς δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην Πράγα, ηγούμενοι, ο μεν πρώτος του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος, του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών, και ο δεύτερος του δεξιοφιλελεύθερου «ΤΟP 09» (από τα αρχικά των λέξεων «Παράδοση, Ευθύνη, Ευημερία»).

Ο Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, του οποίου, ως δεύτερου σε δύναμη εταίρου στην κυβέρνηση, αγνοήθηκαν οι διαμαρτυρίες για τη σύσταση από τον πρωθυπουργό υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συγκάλεσε την διαιτητική επιτροπή της κυβέρνησης στην οποία προειδοποίησε σαφέστατα πως το κόμμα του μπορεί κάλλιστα να εγκαταλείψει το συνασπισμό, προκαλώντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με αναλυτές στην Πράγα, η ενέργεια του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας δεν ήταν τυχαία, αλλά συνδεόταν με πιέσεις που φέρεται να έχει δεχτεί από την πτέρυγα του κόμματός του που εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον ιδρυτή του, σημερινό πρόεδρο της Τσεχίας και γνωστό για τον ευρωσκεπτικισμό του, Βάτσλαβ Κλάους.

Οι αναλυτές θεωρούν πως η ιδιαίτερα φιλοευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική του κ. Σβάρτσενμπεργκ φαίνεται να ενοχλεί τον κ. Κλάους, ώστε οι έμπιστοί του στο Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών και επίσης ευρωσκεπτικιστές, να έχουν εντείνει τους αντιευρωπαϊκούς τόνους, τόσο μέσα στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση, και ως εκ τούτου απέναντι στον αρχηγό τους και πρωθυπουργό Πετρ Νέτσας.

Αποτέλεσμα αυτών πρέπει να θεωρηθεί η απόφαση της σύστασης του νέου υφυπουργείου, από και υπό τον πρωθυπουργό, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συνεννόηση με τον, υπό κανονικές συνθήκες, αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών.

Το δεύτερο σκέλος ενός πιθανόν πρόωρου προεκλογικού αγώνα, εκείνου για τις προεδρικές εκλογές, έχει άμεσα να κάνει με τον Τσέχο πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους και τον υπουργό Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, ο οποίος πρόσφατα, δεν απέκλεισε μια υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση το 2013 του ύπατου αξιώματος της χώρας, στην περίπτωση που έχει θεσπιστεί μέχρι τότε -κάτι πολύ πιθανό- η άμεση εκλογή προέδρου από το λαό.

Παρόλο που ο ίδιος δεν μπορεί να διεκδικήσει για μια τρίτη θητεία το προεδρικό αξίωμα, ο κ. Κλάους βλέπει στο πρόσωπο του κ. Σβάρτσενμπεργκ τον κύριο αντίπαλό του, καθώς ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών θεωρείται ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στην Τσεχία και επιπλέον, τους δύο χωρίζουν πολλές διαφορές, κάτι που επαναβεβαιώθηκε πολύ πρόσφατα με την ανταλλαγή εκατέρωθεν, κάθε άλλο παρά φιλοφρονήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε, μόλις την περασμένη εβδομάδα, στο στόχαστρο του Τσέχου προέδρου, ο οποίος μιλώντας στην Πράγα, στη σύνοδο των υπηρετούντων στο εξωτερικό Τσέχων πρέσβεων, άσκησε έντονη κριτική στο σχεδιασμό της τσέχικης εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Κλάους, επέκρινε την απουσία από τις κατευθυντήριες γραμμές της τσέχικης εξωτερικής πολιτικής, αναφορών, όπως είπε, στην παρούσα βαριά κρίση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, στις πολλές αρνητικές επιπτώσεις της Ζώνης Σένγκεν και στις επιθέσεις από το εξωτερικό κατά των αποκαλούμενων Διαταγμάτων Μπένες.

Στην απάντηση του κ. Σβάρτσενμπεργκ, ότι η κριτική δεν τον αφορά και εξάλλου θα ήταν ανεπίτρεπτο να ασκήσει δημόσια κριτική στον τυπικά προϊστάμενό του, ο Τσέχος πρόεδρος κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών πως αυτός δεν είναι σε θέση να προβάλει δημόσια τις απόψεις του και δεν θέλει το διάλογο καθώς του λείπουν τα επιχειρήματα.

Αντιδρώντας, στη δεύτερη αυτή φραστική επίθεση εναντίον του, ο κ.Σβάρτσενμπεργκ επισήμανε πως ο κ. Κλάους είναι μερικές φορές ένας αρκετά διασκεδαστικός προβοκάτορας, ο οποίος, με τις τοποθετήσεις του, προετοιμάζει το έδαφος για την ίδρυση ενός εθνικιστικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος.

Ανταπαντώντας μέσω του εκπροσώπου του, ο Βάτσλαβ Κλάους εξέφρασε τη «λύπη» του που ο υπουργός Εξωτερικών επιτίθεται τόσο βαριά στον πρόεδρο της χώρας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σε μια περαιτέρω παρακμή της ήδη ευτελισμένης πολιτικής κουλτούρας στη χώρα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ