Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο. Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στους δρόμους γύρω από την πρεσβεία. Σε κατάσταση συναγερμού κήρυξε την Αίγυπτο η κυβέρνηση της χώρας. «Απεφεύχθη μία καταστροφή», τονίζει ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις τα ξημερώματα.  Οι ταυτότητες των θυμάτων και οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι τρεις δεν έγιναν γνωστές. Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας κάνει λόγο τη νύχτα για περίπου 450 τραυματίες, ο ένας από τους οποίους υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε.

Οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο κτίριο της πρεσβείας πέταξαν από τα παράθυρα δεκάδες εμπιστευτικά έγγραφα, ενώ υπέστειλαν τη σημαία του Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και την έκαψαν. Κατέστρεψαν επίσης τρία περιπολικά της αστυνομίας. Αστυνομικοί πυροβολούσαν στον αέρα και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι απαντούσαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν κοντά στην πρεσβεία, καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων στους γύρω δρόμους.

Ο Ισραηλινός πρέσβης, η οικογένειά του και το σύνολο της διπλωματικής αποστολής εγκατέλειψαν την Αίγυπτο. Ωστόσο,  «ο υπ' αριθμόν δυο της ισραηλινής πρεσβείας στην Αίγυπτο θα παραμείνει στο Κάιρο παρά τη βίαιη επίθεση εναντίον της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής», δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενζαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι απεφεύχθη μια «καταστροφή». «Είμαι ευτυχής που καταφέραμε να αποτρέψουμε μια καταστροφή και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη βοήθειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Ισραήλ είχε ζητήσει ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για την προστασία της πρεσβείας του. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της νύχτας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, από τους οποίους ζήτησε να συμβάλλουν ώστε να προστατευτεί η πρεσβεία από τους διαδηλωτές.

Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κάιρο και κάλεσε την Αίγυπτο να τιμήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Την προστασία των διπλωματικών απόστολων ζήτησε και η Χίλαρι Κλίντον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ερντογάν πηγαίνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να υπογράψει τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία.