Μερικές ώρες πριν απ την 10η επέτειο απ την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οπότε εκδηλώθηκαν φονικές τρομοκρατικές ενέργειες στο αμερικανικό έδαφος, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προήδρευσε το Σάββατο σύσκεψης στο Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή συμβούλων Εθνικής ασφάλειας και ζήτησε, στο τέλος της, "να τηρηθεί μια αυξημένη επαγρύπνηση". "Εδωσε εντολές στους συμβούλους Εθνικής ασφάλειας ο πρόεδρος Ομπάμα, να χειριστούν με τρόπο ενεργό οποιαδήποτε πληροφορία, που συνιστά μιαν απειλή, να εγγυηθούν ότι θα τηρηθεί αυξημένη επαγρύπνηση, να είναι συγχρόνως σε ετοιμότητα την ώρα της (10ης) επετείου των τρομοκρατικών ενεργειών της 11ης Σεπτεμβρίου" του '01, αναφέρει το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου για τη σύσκεψη αυτήν.

Ομως και στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμά του, ο πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε ότι, μια δεκαετία μετά απ τις τρομοκρατικές ενέργειες, "οι ΗΠΑ είναι σήμερα ισχυρότερες" την ώρα που "ο υπ αριθμόν Ενας εχθρός τους, η Αλ Κάιντα, ηττάται".

"Πολεμήσαμε την Αλ Κάιντα, όπως δεν το πράξαμε ποτέ κατά το παρελθόν. Χάρη στις ακάματες προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεών μας, των μυστικών υπηρεσιών μας, των αρμοδίων του τομέα της Εσωτερικής ασφάλειας, είναι αναμφίβολο ότι οι ΗΠΑ είναι --σήμερα-- ισχυρότερες, ότι η Αλ Κάιντα ηττάται", επισήμανε ο πρόεδρος Ομπάμα.