Η τελετή στη μνήμη των περίπου 3.000 θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησε παρουσία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους κοντά στον τόπο των επιθέσεων εναντίον των Διδύμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ενός λεπτού σιγή στις 08:46 τοπική ώρα (15:46 ώρα Ελλάδας), καθώς ήταν η στιγμή που ακριβώς όπως και πριν από 10 χρόνια έγινε η πρώτη επίθεση με αεροπλάνο εναντίον του ενός εκ των Διδύμων Πύργων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής θα γίνει ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων των επιθέσεων.

Τα μέτρα ασφαλείας σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον είναι αυστηρά και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση μετά τις «αξιόπιστες αλλά μη επιβεβαιωμένες» πληροφορίες για πιθανό χτύπημα της αλ-Κάιντα, δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα ασφαλείας είναι είναι ιδιαίτερα αυστηρά στο Μανχάταν, όπου η αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους σε αυτοκίνητα σε δρόμους, γέφυρες και σήραγγες που οδηγούν στην πόλη.

Επιπλέον, οι αρχές έχουν στήσει οδοφράγματα και προβαίνουν σε εξακρίβωση στοιχείων πολιτών κοντά στο «Σημείο Μηδέν».

Μέλη των οικογενειών των θυμάτων προσέρχονται στο Εθνικό Μνημείο για την 11η Σεπτεμβρίου φορώντας μπλουζάκια στα οποία είναι τυπωμένα τα πρόσωπα των αγαπημένων τους ανθρώπων που χάθηκαν στις επιθέσεις.

Σημειώνεται ότι το μνημείο καλύπτει μια έκταση 16 στρεμμάτων περίπου και περιλαμβάνει δυο τεράστια συστήματα από καταρράχτες που καταλήγουν σε δυο πισίνες, έκτασης περίπου ενός στρέμματος η καθεμιά. Οι δυο μεγάλες πισίνες βρίσκονται ακριβώς στις θέσεις των διδύμων πύργων. Στους μεγάλους τοίχους με τους καταρράχτες είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα περπάτησε γύρω από την βόρεια πισίνα κρατώντας από το χέρι τη σύζυγό του Μισέλ, άγγιξε με το χέρι του τα ονόματα θυμάτων και στη συνέχεια χαιρέτισε μέλη των οικογενειών τους και αξιωματούχους πριν από την έναρξη της τελετής.