Ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι δήλωσε ότι αναβάλλει την κατάθεση του στη δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ που συνεχίζεται την Κυριακή επικαλούμενος λόγους ασφάλειας. Όπως διευκρίνισε το al Arabiya, ο Ταντάουι δήλωσε ότι πρέπει να διαχειριστεί θέματα ασφαλείας της χώρας.

Ο Ταντάου θα καταθέσει στις 24 Σεπτεμβρίου, έγινε αργότερα γνωστό.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά τα βίαια επεισόδια με στόχο την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο που ανάγκασαν τον Ισραηλινό πρεσβευτή να εγκαταλείψει την Αίγυπτο.

Ο Ταντάουι είχε κληθεί να καταθέσει σήμερα στη δίκη του Μουμπάρακ, ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων για το θάνατο περίπου 900 διαδηλωτών από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησαν στην εκδίωξή του από την εξουσία στις 11 Φεβρουαρίου.

Ήταν επί 20 χρόνια ένας από τους στενούς και έμπιστους συνεργάτες του Μουμπάρακ και άτυπος ηγέτης της χώρας μετά την παραίτηση του τελευταίου.

Για αυτό το λόγο η κατάθεση του Ταντάουι που πιστεύεται ότι είχε πολύ καλή γνώση της κατάστασης και των αποφάσεων εκείνων των ημερών θεωρείται κρίσιμη για την πορεία της δίκης.

Η δίκη του Μουμπάρακ, ο οποίος είναι άρρωστος και νοσηλεύεται φρουρούμενος, συνεχίζεται χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και κοινού, μετά από απόφαση του δικαστηρίου.