Τη θέση ότι η Σερβία θα πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή του σχεδίου Αχτισάαρι στο Κόσοβο και να ξεκινήσει συνομιλίες πάνω σε ρεαλιστικά μοντέλα αυτονομίας (για τους Σέρβους του Κοσόβου), που έχουν παρουσιαστεί από διεθνείς αξιωματούχους, διατύπωσε ο ηγέτης του σερβικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς. "Θα πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική μας στο Κόσοβο, να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα, που δημιουργεί ανησυχία, να διασφαλίσουμε την εφαρμογή του Σχεδίου Αχτισάαρι, να αποκλιμακώσουμε την ένταση που δημιουργείται από το στήσιμο ή την απομάκρυνση οδοφραγμάτων, να διαλύσουμε τους φόβους στρατιωτικής δράσης και ν' ανοίξουμε το διάλογο για ρεαλιστικά μοντέλα αυτονομίας, που παρουσιάζονται από αξιωματούχους της διεθνούς κοινότητας", υπογράμμισε ο κ. Γιοβάνοβιτς.

Σημείωσε δε πως τέσσερις μέρες μετά την εκπνοή της συμφωνίας με την KFOR, οι Σέρβοι του Κοσόβου δεν χρειάζονται "κωδικοποιημένα μηνύματα και μια ανακυκλωμένη πολιτική".

"Δεν έχουμε χρόνο για υπολογισμούς ή το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε έως τις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά θα πρέπει ν' αλλάξουμε την πολιτική μας στο Κόσοβο, να βάλουμε ένα τέλος στην αβεβαιότητα και να διασφαλίσουμε την εφαρμογή του Σχεδίου Αχτισάαρι", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του LDP.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σερβική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ανοιχτή και να ανακοινώσει πως προχωρά σε μια πιο λογική πολιτική, που θα σήμαινε άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Αχτισάαρι και διασφάλιση προσωπικών και συλλογικών δικαιωμάτων των Σέρβων που διαβιούν στο Κόσοβο.