Οι λιβυκές τράπεζες αποφάσισαν να αποσύρουν από την κυκλοφορία χαρτονόμισμα των 50 δηναρίων στο οποίο απεικονίζεται ο Μουάμαρ Καντάφι με γυαλιά και παραδοσιακή φορεσιά. "Οι τράπεζες συμφώνησαν ν΄αρχίσουν να συλλέγουν τα χαρτονομίσματα αυτά και να τα παραδώσουν στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία θ΄αποφασίσει τι θα τα κάνει", δήλωσε ο Ταλάλ αλ-Νταγκίσι, υπεύθυνος ενός υποκαταστήματος της Εθνικής Εμπορικής Τράπεζας, στην Πλατεία των Μαρτύρων στην Τρίπολη.

Το χαρτονόμισμα αυτό που ισοδυναμεί με περίπου 40 δολάρια, είναι το μεγαλύτερης αξίας χαρτονόμισμα της Λιβύης. Κυκλοφόρησε το 2008 παραμονή της επετείου του πραξικοπήματος που έφερε τον Καντάφι στην εξουσία το 1969.

Στη Λιβύη επί Καντάφι χρησιμοποιείτο το δηνάριο αντί της λίρας της εποχής της βασιλείας. Η απόφαση για την απόσυρση του χαρτονομίσματος με τον Καντάφι έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Λίβυους.

Ο Καντάφι απεικονίζεται και στο χαρτονόμισμα του ενός δηναρίου, ωστόσο δεν έγινε γνωστό εάν θα αποσυρθεί και αυτό.

Αλλα χαρτονομίσματα απεικονίζουν τον Ομαρ Μοχτάρ, μορφή της λιβυκής αντίστασης απέναντι στους ιταλούς αποικιοκράτες, ή διάφορα ιστορικά μνημεία της Λιβύης.
TAGS