Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας αναμένεται να επικρατήσει των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Συνολικά, το 44,8% των ψηφοφόρων απάντησαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν το PP υπό τον Μαριάνο Ραχόι, γεγονός που θα εξασφάλιζε στο Λαϊκό Κόμμα προβάδισμα 14,1% έναντι των Σοσιαλιστών, οι οποίοι θα οδηγηθούν στις εκλογές με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα.

Η δημοσκόπηση της εταιρίας Metroscopia, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας El Pais, έδειξε ότι ο Ρουμπαλκάμπα πλήττεται από την χαμηλή δημοτικότητα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο παρά τις προσπάθειες προσέγγισης κάποιων από τους παραδοσιακούς αριστερούς υποστηρικτές του κόμματος.

Το προβάδισμα των συντηρητικών θα εξασφαλίσει θεωρητικά στο κόμμα και απόλυτη πλειοψηφία, παρότι, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αριθμός των εδρών που θα λάβει ένα κόμμα είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια επειδή δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για τον αριθμό των ψήφων ανά εκλογική περιφέρεια.

Κανένας από τους ηγέτες των δύο κυριότερων κομμάτων δεν είναι δημοφιλής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Μόνο το 22% από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι ο Ραχόι τους εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη ή αρκετά μεγάλη, ενώ το ποσοστό αυτό για τον Ρουμπαλκάμπα ανέρχεται σε 19%.

Περίπου το 76% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν εμπιστεύονται ή εμπιστεύονται λίγο τον ηγέτη των συντηρητικών ενώ το 79% είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον Ρουμπαλκάμπα.

Τον Ιούλιο ο Θαπατέρο εξήγγειλε πρόωρες εκλογές για τις 20 Νοεμβρίου.

Η δημοτικότητά του έχει πληγεί μετά την επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.