Αφού "ησύχασε" από την υπόθεση της καμαριέρας, ο Ντομινίκ Στρος-Καν εξετάστηκε σήμερα επί τρείς ώρες από την αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνα μετά τη μήνυση για απόπειρα βιασμού της νεαρής Γαλλίδας Τριστάν Μπανόν. Ο Στρος-Καν δεν έκανε δηλώσεις όταν βγήκε από το κτίριο της αστυνομίας."Αυτή η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε το νωρίτερο δυνατό σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της έρευνας" ύστερα από αίτημα του Στρος-Καν, διευκρίνισαν οι δικηγόροι του Φρεντερίκ Μπολιέ και Ανρί Λεκλέρκ.

Τον Ιούνιο, μετά τη σύλληψη του Στρος-Καν στη Νέα Υόρκη ύστερα από κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση σε βάρος μιας καμαριέρας ξενοδοχείου, η Μπανόν είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του ότι το 2003 αποπειράθηκε να την βιάσει.

Η μήνυση εξετάστηκε αρχικά από την εισαγγελία του Παρισιού. Για την ολοκλήρωση της έρευνας, έπρεπε να καταθέσει ο Στρος-Καν. Οι οικείοι του είχαν δηλώσει ότι ο ίδιος ήθελε να εξεταστεί το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με την 32χρονη Μπανόν, δημοσιογράφο και συγγραφέα, ο Στρος-Καν επιχείρησε να την βιάσει το Φεβρουάριο του 2003 μέσα σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού, όπου είχαν συναντηθεί για να του πάρει συνέντευξη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρνείται τις κατηγορίες της Μπανόν. "Πάντα δήλωνε ότι τα γεγονότα που επικαλείται η Τριστάν Μπανόν από το 2007 είναι φανταστικά", αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι του στις 4 Ιουλίου.

Στο τέλος της προκαταρκτικής έρευνας η εισαγγελία μπορεί να αποφασίσει να ξεκινήσει δικαστική έρευνα την οποία θα αναλάβει ανακριτής, να θέσει στο αρχείο την υπόθεση ή να κρίνει ότι τα αναφερόμενα γεγονότα έχουν παραγραφεί.

Ο Στρος-Καν επέστρεψε στις 4 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι μετά την απαλλαγή του από όλες τις σε βάρος του κατηγορίες στις ΗΠΑ.

Η έρευνα προσκρούει στην απουσία αποδεικτικών στοιχείων, οκτώ χρόνια μετά, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Από την πλευρά του ο Στρος-Καν κατέθεσε μήνυση για δυσφήμιση.

Η Μπανόν εξέφρασε τη λύπη της την Κυριακή που η Γαλλία υποδέχτηκε "ως ήρωα έναν άνθρωπο που δεν αθωώθηκε".

Το μήνυμα που έστειλε σε αρκετές εφημερίδες, και το οποίο συνοδεύει με την έκκληση για διαδήλωση στις 24 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, αναρτήθηκε και στη σελίδα της στο Facebook.

"Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η χώρα μου υποδέχεται ως ήρωα έναν άνθρωπο που δεν αθωώθηκε. Ακούω τον κόσμο να μου λέει ότι νιώθει αηδία, έχω τη στήριξή τους για να σταθώ όρθια και ωστόσο εγώ είμαι αυτή που χαμηλώνω το κεφάλι, όταν οι άλλοι χαμογελούν στις κάμερες".

"Υπάρχει ένα αληθινό πρόβλημα στη χώρα αυτή, πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Ο βιασμός και η βία σε βάρος των γυναικών δεν μπορούν να εκλαμβάνονται ως κάτι συνηθισμένο. Τα χρήματα και η εξουσία δεν πρέπει να είναι πάνω από τους νόμους", έγραφε.