Τουλάχιστον 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τότε που ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τον Μάιο, δήλωσε σήμερα στη Γενεύη η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, κατά την έναρξη της 18ης συνόδου του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του ΟΗΕ. "Οσον αφορά τη Συρία, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι νεκροί από τα μέσα Μαρτίου έφθασαν τους 2.600", τόνισε η Πιλάι.

Κατά την προηγούμενη έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στις 23 Αυγούστου, η Πιλάι είχε αναφέρει ότι οι νεκροί στη Συρία ήταν 2.200.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι "οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν την υπερβολική χρήση βίας χρησιμοποιώντας το βαρύ πυροβολικό κατά των διαδηλωτών".

Στη διάρκεια της συνόδου, υιοθετήθηκε πρόταση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των τεσσάρων αραβικών χωρών του Συμβουλίου-Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ και Κουβέιτ- με την οποία ζητείται "η επείγουσα αποστολή ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας" για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.