Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν από την έκρηξη σε πυρηνικό σταθμό στη Μαρκούλ της νότιας Γαλλίας. Από το δυστύχημα δεν προκλήθηκε διαρροή ραδιενέργειας.
Η έκρηξη σημειώθηκε σε κλίβανο που χρησιμοποιούνταν για να λιώνουν μεταλλικά ραδιενεργά απόβλητα με μικρά ή πολύ μικρά ποσοστά ραδιενέργειας, επισημαίνει η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ASN, η οποία ενεργοποίησε το κέντρο εκτάκτων αναγκών μετά το δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) η ASN ανακοίνωσε ότι το δυστύχημα έχει «λήξει» και ότι δεν υπάρχει "ραδιολογικός κίνδυνος, ούτε απαιτείται δράση για την προστασία των κατοίκων".

Η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EDF, η θυγατρική της οποίας Socodei χρησιμοποιεί το κέντρο επεξεργασίας και συσκευασίας αποβλήτων χαμηλής ραδιενέργειας (Centraco) του Κοντολέ όπου σημειώθηκε το δυστύχημα.

«Πρόκειται για ένα βιομηχανικό δυστύχημα και όχι για πυρηνικό», διευκρίνισε στο Γαλλικό πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Κανένα μέτρο για τον περιορισμό ή την απομάκρυνση» των εργαζομένων «δεν ήταν απαραίτητο», ανακοίνωσε από τη μεριά του το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Ο άνδρας που έχασε τη ζωή του «πέθανε από την έκρηξη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Τα σωστικά συνεργεία δεν κατέγραψαν καμία ραδιολογική μόλυνση» στους άλλους τρεις τραυματίες, επεσήμαναν οι τοπικές αρχές.

Τα θύματα είναι εργαζόμενοι της Socodei, όπως διευκρίνισε η ίδια η εταιρεία.

«Προς το παρόν δεν είναι απαραίτητο κανένα μέτρο για την προστασία των κατοίκων», υπογράμμισε από την πλευρά της η νομαρχία της Νιμ, η οποία έχει δημιουργήσει έναν τηλεφωνικό αριθμό όπου οι κάτοικοι μπορούν να ενημερώνονται για το δυστύχημα.

«Θα διενεργηθεί έρευνα προκειμένου να καθοριστούν τα ακριβή αίτια αυτού του δυστυχήματος που προκάλεσε έντονη συγκίνηση σε όλους τους εργαζόμενους της Socodei", στην οποία εργάζονται περίπου 200 άνθρωποι, ανακοίνωσε η εταιρεία προσθέτοντας ότι "είναι η πρώτη φορά που ένα δράμα τέτοιου εύρους σημειώνεται στο πυρηνικό σταθμό».

Στην εγκατάσταση παράγεται πυρηνικό καύσιμο (ΜΟΧ) που ανακυκλώνει πλουτόνιο από πυρηνικά όπλα.

Το εργοστάσιο κτίστηκε το 1955 και είναι ένα από τα παλιότερα της Γαλλίας.

Και οι 58 πυρηνικοί σταθμοί της χώρας υποβλήθηκαν πρόσφατα σε τεστ αντοχής, ύστερα από την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Το εργοστάσιο διαχειρίζεται η εταιρεία Socodei, θυγατρική της EDF, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρίας της Γαλλίας.