Τριάντα δύο συγγενείς του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, ανάμεσα τους και ο Σαάντι, ένας από τους γιους του, έχουν φθάσει στο Νίγηρα από τις 2 Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπρίγκι Ραφίνι.
"Είναι περίπου 32 άτομα συνολικά που έχουμε στη χώρα μας, ανάμεσα τους και ο γιος του ηγέτη της Λιβύης, ο Σαάντι, καθώς επίσης και τρεις στρατηγοί", δήλωσε ο Ραφίνι ενημερώνοντας τους ξένους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στη Νιαμέι.

Αυτοί οι άνθρωποι εισήλθαν σε τέσσερις ομάδες και έγιναν "δεκτοί" στο Νίγηρα για "ανθρωπιστικούς λόγους", είπε.

Η τελευταία ομάδα που περιελάμβανε τον Σαάντι και οκτώ άλλους συγγενείς του πατέρα του "εντοπίστηκε" την Κυριακή στο βόρειο Νίγηρα από τις Δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας του Νίγηρα, ανέφερε ο Ραφίνι του οποίου οι δηλώσεις μεταδόθηκαν από το κρατικό ραδιόφωνο.

Πηγές στο βορρά με τις οποίες επικοινώνησε το μεσημέρι το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι "ο Σαάντι δεν έχει φθάσει ακόμη στην Άγκαντεζ(πρωτεύουσα της περιοχής) και πρέπει να είναι κάπου στην έρημο".

"Απ' όσο γνωρίζουμε, για κανένα από τα 32 άτομα που είναι παρόντα στο Νίγηρα δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ούτε έχει ασκηθεί δίωξη από διεθνείς δικαστικές αρχές", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η Κίνα αναγνώρισε του εξεγερμένους

Την ίδια στιγμή, η Κίνα αναγνώρισε επίσημα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως την κυβέρνηση και τον εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η Κίνα είχε ήδη ζητήσει από τις αρχές του Σεπτεμβρίου από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να εγγυηθεί τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στην Λιβύη.

Η σύντομη ανακοίνωση έβαλε τέλος σε εβδομάδες αβεβαιότητας σχετικά με το πότε το Πεκίνο θα αναγνωρίσει τις δυνάμεις των εξεγερμένων και έκανε την Κίνα το τελευταίο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναγνωρίζει επίσημα το πολιτικό όργανο των εξεγερμένων.