Σε μια προσπάθεια να γίνουν επίσημες διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί προτείνουν τώρα την ίδρυση ενός γραφείου εκπροσώπησης των Ταλιμπάν στο Κατάρ.
Σύμφωνα με τους Times, όπως επισημαίνουν «Δυτικοί διπλωμάτες», δεν θα πρόκειται για πρεσβεία η προξενείο, αλλά για ένα γραφείο όπου οι Ταλιμπάν θα αντιμετωπίζονται ως πολιτικό κόμμα.

Μάλιστα, η Ουάσινγκτον επέμεινε ότι αυτό το γραφείο θα πρέπει "να βρίσκεται εκτός της σφαίρας επιρροής του Πακιστάν" και το Κατάρ δέχθηκε να το φιλοξενήσει στο έδαφός του.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα αυτό το βήμα θα επιτρέψει να σημειωθεί πρόοδος στις προκαταρκτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, στις οποίες συμμετέχει η Ουάσινγκτον κυρίως μαζί με τη Βρετανία, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία συμφιλίωσης με την αφγανική κυβέρνηση και να τερματιστεί η εξέγερση.

Οι διπλωμάτες τους οποίους επικαλούνται οι Times υπογράμμισαν ότι οι Ταλιμπάν δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή τη διεύθυνση για τη συλλογή πόρων. Στο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει εξάλλου ότι οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους επιθυμούν εγγυήσεις ότι οι εκπρόσωποί τους δεν θα συλληφθούν ούτε θα παρενοχληθούν.

Τον Ιούνιο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε δηλώσει ότι είναι κρίσιμο να καθοριστεί "ποιος πραγματικά εκπροσωπεί τους Ταλιμπάν" προτού οι ΗΠΑ δεσμευθούν σε συνομιλίες με κάποιον που ισχυρίζεται ότι τους εκπροσωπεί, όπως ο μουλάς Όμαρ.

Το Λονδίνο αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την πιθανή δημιουργία ενός τέτοιου γραφείου. "Είναι ένα θέμα που αφορά τις ΗΠΑ", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.