Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να προτείνει περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό συνολικού ύψους 467 δισ.δολαρίων, ώστε να αντισταθμιστούν εκείνες των 447 δισ.δολ., που απαιτεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανέφερε σήμερα ο υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό στο Λευκό Οίκο, Τζακ Λιού.
Ο κ. Λιού διευκρίνισε ότι σκόπιμα έχει προβλεφθεί από το επιτελείο του προέδρου Ομπάμα αυτή η διαφορά των 20 δισ.δολ., ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι "το κυβερνητικό πρόγραμμα για νέες θέσεις εργασίας δεν πρόκειται καθ' οιονδήποτε τρόπο να επιβαρύνει τα δημόσια ελλείμματα".

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα προτείνει και φορολόγηση, κυρίως των πλουσιότερων Αμερικανών, δηλαδή Αμερικανών που κερδίζουν ατομικά ετησίως άνω των 200 χιλ.δολαρίων, ή οικογενειών με συνολικό ετήσιο εισόδημα άνω των 250 χιλ.δολαρίων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ασφαλώς, μέσα σε χρονικό ορίζοντα μιας 10ετίας, το πρόγραμμα των νέων θέσεων εργασίας.

Οι συνολικές εισηγήσεις του προέδρου Ομπάμα πρόκειται να διαβιβαστούν την 19η τρέχοντος μηνός στη διακομματική επιτροπή στο Κογκρέσο για το δημόσιο χρέος, διευκρίνισε ο κ. Λιού.

"Αυτός ο στόχος του προέδρου, χωρίς να αυξηθεί το δημόσιο έλλειμμα, να γίνουν νέες θέσεις εργασίας, νομίζουμε ότι δεν θα πρέπει να καθυστερήσει μέχρι να λήξει το τρέχον έτος", ανέφερε επίσης ο κ. Λιού.

Από την πλευρά τους, πολιτικοί αναλυτές θυμίζουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προσθέτουν ότι ήδη τον Δεκέμβριο του 2010 αναμετρήθηκαν με τους Δημοκρατικούς βουλευτές, αναφορικά με τα φορολογικά προνόμια για τους πλούσιους Αμερικανούς, που χρονολογούνται από την εποχή της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Ηδη σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, τόνισε μεν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να συνεργαστούν με τον Λευκό Οίκο στο θέμα της απασχόλησης, με κατηγορηματικό τρόπο όμως απέρριψε το σκέλος για τη φορολόγηση των πλουσιοτέρων Αμερικανών ή αμερικανικών οικογενειών, δηλώνοντας απερίφραστα ότι ειδικά τούτο "δεν διαπνέεται από καμία διακομματική λογική".