Ένοπλοι σκότωσαν 22 Ιρακινούς σιίτες προσκυνητές σε μια ενέδρα στην επαρχία Άνμπαρ -όπου ζουν κυρίως σουνίτες- χθες Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας. Βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες σημειώνονται καθημερινά στο Ιράκ, οκτώ χρόνια μετά την εισβολή του 2003 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αν και η βία έχει μειωθεί από το αποκορύφωμα των θρησκευτικών συγκρούσεων την περίοδο 2006-2007.

Οι προσκυνητές ταξίδευαν από την πόλη Κερμπάλα του νότιου Ιράκ στη Συρία όταν ένοπλοι που είχαν στήσει μπλόκο σταμάτησαν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν, είπε ο ταξίαρχος Χάντι Ράτζι, επικεφαλής της αστυνομίας στην Άνμπαρ.

«Ήταν ένα μεγάλο λεωφορείο κι ένα μικρό λεωφορείο με 30 ανθρώπους, 22 άνδρες και 8 γυναίκες», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Πήραν τους άνδρες και άφησαν τις γυναίκες. Σκότωσαν τους 22 άνδρες».

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στην Άνμπαρ είπε ότι το επεισόδιο σημειώθηκε νότια της πόλης Ρούτμπα, 225 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης.

Η πηγή αυτή ανέφερε ότι οι εναπομείναντες προσκυνητές, 15 γυναίκες, 12 παιδιά και δύο γηραιοί άνδρες, τέθηκαν υπ’ ευθύνη του επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Κερμπάλα.

Ο Ράτζι είπε ότι διεξάγεται έρευνα για να βρεθούν οι ένοπλοι, που είπε πως πιστεύει πως είναι μέλη της αλ Κάιντα. Μαχητές της αλ Κάιντα πήγαν στο Ιράκ μετά την εισβολή του 2003, αλλά αποδεκατίστηκαν κατά την περίοδο 2006-2007, όταν σουνίτες φύλαρχοι αποφάσισαν να συμμαχήσουν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ εναντίον τους.
TAGS