Ένας άνδρας και δύο γυναίκες, υπήκοοι Γαλλίας, που είχαν εξαφανιστεί πριν από 11 εβδομάδες στην Υεμένη κι εκφράζονταν φόβοι πως είχαν απαχθεί, εμφανίζονται σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο χθες. Ο Al-Masdar Online, ένας υεμενίτικος ειδησεογραφικός ιστότοπος, μετέδωσε το βίντεο, διάρκειας 49 δευτερολέπτων, που απεικονίζει έναν γενειοφόρο άνδρα που μιλά γαλλικά και δυο γυναίκες ντυμένες στα μαύρα, που φορούν μαντήλες.

Ανέφεραν ότι είναι οι τρεις εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης Triangle Generation Humanitaire, που αγνοούνται από την 28η Μαΐου στην επαρχία Χαντραμούτ στην Υεμένη.

Η δημοσίευση του βίντεο είναι η πρώτη απόδειξη πως είναι ζωντανοί. Αν και η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επαληθευτεί, η ΜΚΟ εξέφρασε την «τεράστια ανακούφισή» της. Ένας υεμενίτης εργαζόμενος στην οργάνωση επιβεβαίωσε ότι πρόκειται πράγματι για τα στελέχη της.

Ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο, που ανέφερε ότι είναι μηχανικός και επικεφαλής της ομάδας στη Σεγιούν, δεν έδωσε κάποια πληροφορία για τα αιτήματα των απαγωγέων, που είπε ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί. «Είμαστε όμηροι για 102 ημέρες», ανέφερε.

Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ειδικοί προσπαθούν να επαληθεύσουν και να αναλύσουν το βίντεο, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ο διακριτικότερος δυνατός χειρισμός του θέματος για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι πιθανότητες απελευθέρωσης των ομήρων.

Ο διευθυντής σύνταξης του ιστοτόπου Γιάσερ αλ Αράνι είπε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ότι έλαβε το βίντεο «μέσω ταχυδρομείου, από έναν άγνωστο».

Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της Υεμένης, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του πρακτορείου, ανέφεραν ότι οι τρεις εργαζόμενοι απήχθησαν «από μια εξτρεμιστική ισλαμιστική ομάδα», χωρίς να κατονομάσουν την αλ Κάιντα. Αξιωματούχοι στη Σαναά ανέφεραν ότι όπως φαίνεται στο βίντεο η υγεία των ομήρων «είναι καλή».

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απαγωγείς ζητούν 12 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να απελευθερώσουν τους ομήρους.