Η ιρανική δικαιοσύνη αποφάσισε να απελευθερώσει δύο Αμερικανούς που κρατούνται εδώ και δύο χρόνια για παράνομη είσοδο στο Ιράκ και κατασκοπεία, έναντι καταβολής εγγύησης 500.000 δολαρίων έκαστος, ανακοίνωσε σήμερα ο συνήγορός τους. Οι δύο «θα απελευθερωθούν μόλις κατατεθεί η εγγύηση», πρόσθεσε ο δικηγόρος Μασούντ Σαφιί, διευκρινίζοντας ότι ενημερώθηκε επισήμως γι' αυτή την απόφαση σήμερα το μεσημέρι από τις δικαστικές αρχές και πως ήρθε «σε επαφή με τις οικογένειες».

Οι Σέιν Μπάουερ και Τζος Φάταλ, αμφότεροι ηλικίας 29 ετών, καταδικάσθηκαν τον περασμένο μήνα σε οκτώ χρόνια κάθειρξη έκαστος από δικαστήριο της Τεχεράνης για «κατασκοπεία και παράνομη είσοδο στο Ιράν», μια ετυμηγορία κατά της οποίας άσκησαν αμέσως έφεση.

Εν αναμονή του αποτελέσματος της έφεσης αυτής, η δικαστική αρχή αποφάσισε να τους απελευθερώσει με εγγύηση, εξήγησε ο Σαφιί, προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες θα μπορούν «να φύγουν από το Ιράν ακριβώς όπως η Σάρα Σάουρντ», η σύντροφός τους που είχε συλληφθεί μαζί τους και επέστρεψε στις ΗΠΑ αφού απελευθερώθηκε με εγγύηση για «ανθρωπιστικούς λόγους», το Σεπτέμβριο του 2010.

Οι τρεις Αμερικανοί είχαν συλληφθεί στις 31 Ιουλίου 2009 στα ιρανο-ιρακινά σύνορα, τα οποία είπαν πως διέσχισαν κατά λάθος αφού χάθηκαν στη διάρκεια περιήγησής τους στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν.
TAGS