Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ αποστασιοποιήθηκε σήμερα από τα συνδικάτα εφιστώντας τους την προσοχή εναντίον νέων απεργιών και καταδικάζοντας την κινητοποίησή τους τον Ιούνιο κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. «Ασφαλώς το δικαίωμα στην απεργία είναι απαραίτητο ως ύστατη λύση. Όμως οι απεργίες είναι πάντα η συνέπεια μιας αποτυχίας και η χώρα δεν μπορεί να την επιτρέψει στον εαυτό της», δήλωσε ο εργατικός ηγέτης κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της συνομοσπονδίας των βρετανικών συνδικάτων (Trades Union Congress, TUC).

Επονομασθείς «Κόκκινος Εντ» εξαιτίας της ένταξής του στην αριστερά του κόμματος πριν από την εκλογή του πέρυσι επικεφαλής των Εργατικών, ο Μίλιμπαντ δήλωσε επίσης πως η μεγάλη απεργία του δημόσιου τομέα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν ένα «σφάλμα».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αρνητικά δεκτές από δεκάδες συνδικαλιστές αντιπροσώπους που είχαν πάει να τον ακούσουν. «Είναι ντροπή», του φώναξαν μερικοί.

Τα συνδικάτα, τα οποία είναι πολύ αρνητικά έναντι της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης συνασπισμού συντηρητικών και φιλελεύθερων δημοκρατών, εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλέσουν σε νέα απεργία το φθινόπωρο, όμως δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση.

Τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας της TUC Μπρένταν Μπάρμπερ ζήτησε να εγκαταλειφθούν τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ταραχές του Αυγούστου στη Βρετανία έφεραν στο φως βαθιά ρήγματα μέσα στην κοινωνία, που υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθούν με τη λιτότητα.

Ενώ επανέλαβε την κριτική του κατά της κυβέρνησης, ο Εντ Μίλιμπαν πήρε επίσης αποστάσεις από τα συνδικάτα στο σημείο αυτό, επαναλαμβάνοντας ότι ορισμένα μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητα για να περιοριστεί το έλλειμμα.

«Αν ήμασταν στην κυβέρνηση, θα κάναμε επίσης περικοπές σε ορισμένες δαπάνες. Ακούω μερικές φορές ότι οι Εργατικοί αντιτάσσονται σε κάθε δημοσιονομική περικοπή και ορισμένοι ελπίζουν ίσως ότι αυτό είναι αλήθεια, όμως είναι λάθος», δήλωσε.

«Ο Μίλιμπαντ τόνισε πάντως ότι το σχέδιο λιτότητας που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον εφαρμόζεται με τρόπο πολύ βίαιο και απειλεί την οικονομική ανάκαμψη. "Η πολιτική της κυβέρνησης πονάει, αλλά δεν λειτουργεί», τόνισε ο Μίλιμπαντ.