Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, επανέλαβε σήμερα ότι είναι αντίθετος στην επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε. Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι «δίνει μεγάλη σημασία στις άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, «η ειρήνη θα έλθει μόνο μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων και όχι μέσω μονομερών ενεργειών».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμη για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, όπως για την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

Όσον αφορά την κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι να αποτραπούν «τρομοκρατικές επιθέσεις». Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ο Νετανιάχου, που επισκέφθηκε τη μεθόριο για να επιθεωρήσει τα έργα, είπε ότι «ο φράχτης προορίζεται κατ' αρχήν για να εμποδίσει τις τρομοκρατικές ενέργειες και κατόπιν για να αποτραπεί παράνομη διείσδυση» στη χώρα.

Το Ισραήλ ξεκίνησε πέρυσι τις εργασίες κατασκευής του φράχτη κατά μήκος των συνόρων του με την Αίγυπτο με σκοπό να εμποδίσει την είσοδο παράνομων μεταναστών. Η ένταση μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ κορυφώθηκε στις 18 Αυγούστου, μετά το θάνατο έξι Αιγύπτιων αστυνομικών που σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών οι οποίοι καταδίωκαν Παλαιστίνιους ύποπτους για επιθέσεις κοντά στα σύνορα. Την περασμένη εβδομάδα, ένα οργισμένο πλήθος επιτέθηκε στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο, γκρέμισε τον εξωτερικό τοίχο και κατέβασε την ισραηλινή σημαία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο φράχτης θα έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2012.