Οι συριακές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα πέντε ανθρώπους που παρίσταντο στην κηδεία χωρικών που σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα κοντά στο Χάμα σε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όπως δήλωσαν ακτιβιστές. Οι πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας, που είχαν ακροβολιστεί στη στέγη ενός σχολείου και στη δεξαμενή νερού της περιοχής στην πόλη Κφαρ Νουμπούζεχ, όταν εκατοντάδες άνθρωποι που παρίσταντο στην κηδεία άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να ζητούν την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα πάντα με τους ακτιβιστές.

Στο μεταξύ ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα στη διάρκεια ερευνών που έκαναν άνδρες της συριακής ασφάλειας στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο στρατός αναπτύχθηκε τα ξημερώματα και στην πόλη Ζαμπαντάνι, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Δαμασκού, όπου συνελήφθησαν περισσότεροι από 25 άνθρωποι, σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

Εξάλλου διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα το βράδυ στη Ντεράα και τη Χομς. Οι διαδηλωτές έκαψαν τη ρωσική σημαία και κατήγγειλαν την υποστήριξη της Μόσχας στο καθεστώς του Ασαντ κατηγορώντας τη Ρωσία ότι "με αυτό τον τρόπο συμμετέχει στη δολοφονία του συριακού λαού".

Ακτιβιστές είχαν ζητήσει να διοργανωθεί σήμερα μία "ημέρα οργής" για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσφέρει η Ρωσία στο καθεστώς παρά το κίνημα καταστολής που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν έξι μήνες και σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει προκαλέσει το θάνατο 2.600 ανθρώπων.


TAGS