Δύο ανώτεροι απεσταλμένοι των ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή αυτήν την εβδομάδα, ελπίζοντας στην αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους και στην αποτροπή της παλαιστινιακής προσπάθειας για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, δήλωσαν σήμερα πηγές προσκείμενες στο ζήτημα αυτό.
Ο Ντέιβιντ Χέιλ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, και ο Ντένις Ρος, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, θα επανέλθουν για περισσότερες συνομιλίες μία εβδομάδα έπειτα από μια αρχική σειρά συναντήσεων που είχαν με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, η οποία δεν φαίνεται να σημείωσε μεγάλη πρόοδο.

Η έντονη αυτή αμερικανική δραστηριότητα σημειώνεται την ώρα που η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να αποτρέψει το σχέδιο των Παλαιστινίων, οι οποίοι επιδιώκουν να τους δοθεί η ιδιότητα πλήρους μέλους κατά τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που αρχίζει στις 19 Σεπτεμβρίου, παρά τις αμερικανικές και τις ισραηλινές αντιρρήσεις.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν τώρα καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Για να γίνουν πλήρες μέλος, η προσπάθειά τους θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα ασκήσουν βέτο.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τί θα κάνουν οι Παλαιστίνιοι όταν θα αρχίσει, την ερχόμενη εβδομάδα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αντί να ζητήσουν να χορηγηθεί καθεστώς πλήρους μέλους σε ένα κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μπορεί να ζητήσουν να τους χορηγηθεί καθεστώς "κράτους μη μέλους", το οποίο απαιτεί τη συγκέντρωση μιας απλής πλειοψηφίας στην 193μελή συνέλευση.