Σε καιρούς δύσκολους για όλους, η πενία τέχνας κατεργάζεται. Έτσι, άλλος πουλάει … αέρα κοπανιστό κι άλλος ξόρκια, που βοηθούν να βρει κάποιος δουλειά, χρήματα, αγάπη ή ό,τι άλλο έχει ανάγκη. Εδώ κι αρκετούς μήνες, στη γειτονική Τουρκία βγήκε προς πώληση κονσέρβα που περιέχει "αέρα Κωνσταντινούπολης", με περιεκτικότητα 78% άζωτο , 21% οξυγόνο και 1% διοξείδιο του άνθρακα!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, το "προϊόν" αυτό πωλείται στους τουρίστες προς 5 λίρες (περίπου 2 ευρώ) στο κατάστημα του Μουσείου του Τόπκαπι της Κωνσταντινούπολης ενώ στο ίντερνετ η τιμή είναι πολύ πιο ακριβή και φτάνει μέχρι και τις 33 λίρες (13,5 ευρώ).

Κι αν αναρωτιέστε ποιος θα αγόραζε μια κονσέρβα με αέρα, την απάντηση δίνει το σλόγκαν των δημιουργών της. Το περιεχόμενο της κονσέρβας απευθύνεται σ' αυτούς που νοσταλγούν τον αέρα της Κωνσταντινούπολης, σ' αυτούς που θέλουν να τον γνωρίσουν και σ' αυτούς που θέλουν να "κάνουν το κομμάτι τους".

Κι ενώ στην Τουρκία σκέφτηκαν να βγάλουν χρήματα πουλώντας αέρα, κάποιοι άλλοι, σε Ευρώπη κι Αμερική, πουλούν ξόρκια που βοηθούν στην εύρεση εργασίας, στην εξασφάλιση χρημάτων, αγάπης ή ακόμη και … στην απόκτηση βραζιλιάνικων γλουτών.

Άλλοι κάνουν τα ξόρκια τους με τη χρήση βουντού και τα πουλούν μέσα από τις προσωπικές τους ιστοσελίδες. σε τιμές που κυμαίνονται από 75 έως 250 δολάρια κι άλλοι τα βγάζουν σε δημοπρασία μέσω δημοφιλούς ιστοτόπου δημοπρασιών. Μάλιστα, δίνουν κι εγγύηση ότι τα ξόρκια τους πιάνουν.

Ποιοί είναι αυτοί που πουλούν ξόρκια στο διαδίκτυο και πώς καταφέρνουν να βρουν πελάτες; Την απάντηση δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ψυχίατρος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο Γιώργος Φλώρος.

"Η αναζήτηση της λύσης για τα προβλήματα στη μαγεία υπήρχε ανέκαθεν. Τώρα, το διαδίκτυο το διευκολύνει αυτό. Το διαδίκτυο το ίδιο έχει κάτι το 'μαγικό'. Αυτός που ψάχνει μπορεί να το αξιοποιήσει. Παλιά, οι αγγελίες για 'μάγους' και μέντιουμ ήταν στις εφημερίδες. Τώρα, μία ιστοσελίδα με μυστικιστικό αέρα, ανεβασμένη στο διαδίκτυο, διευκολύνει στο 'ψάρεμα' των θυμάτων. Το κόστος είναι μικρό. Αν μάλιστα αυτή η σελίδα είναι πλαισιωμένη με μαρτυρίες που είναι ψεύτικες, τα πράγματα είναι ακόμη πιο εύκολα για τον 'μάγο'. Στο διαδίκτυο είσαι ό,τι δείχνεις και το πώς το πλασάρεις αυτό. Κατά 99% μετρά η παρουσία. Παλιά, ο 'μάγος', που είχε ένα γραφείο, έπρεπε να έχει και την τέχνη να πείθει. Τώρα, αν διαθέτει μια 'πιασάρικη' ιστοσελίδα δεν χρειάζεται να πείθει ο ίδιος, πείθει η ιστοσελίδα και στην προκειμένη περίπτωση 'μάγος' είναι αυτός που στήνει την ιστοσελίδα", εξηγεί ο κ. Φλώρος.

Ποιοι, όμως, είναι οι άνθρωποι που αναζητούν ξόρκια στο διαδίκτυο, τι είναι αυτό που τους ελκύει; "Μπορεί να είναι άτομα απελπισμένα, αλλά όχι κατ΄ανάγκη. Μπορεί, δηλαδή. να είναι κι άτομα που ψάχνουν κι άτομα που, επενδύοντας ελάχιστα. θέλουν να κερδίσουν χρήματα- π.χ. να θέλουν ένα ξόρκι για να κερδίσουν στον τζόγο. Αυτά τα άτομα δουλεύουν με τη φαντασία. Όσο είναι κανείς παιδί, μπορεί με τη φαντασία του να στήνει ιστορίες. Όσο όμως ωριμάζει, αυτό παύει να ισχύει κι ο άνθρωπος σκέφτεται στο όριο των δυνατοτήτων του. Επομένως, τα άτομα που αναζητούν τέτοιου είδους υπηρεσίες δεν έχουν ωριμάσει ψυχικά κι έχουν μείνει σε παιδικό επίπεδο", προσθέτει.

Είναι το διαδίκτυο ένας τρόπος για να βγάλει κάποιος εύκολο χρήμα; "Υπό μία έννοια, το διαδίκτυο βάζει τη διαφήμιση σ' ένα άλλο επίπεδο. Μπορεί- για παράδειγμα- με μία ιστοσελίδα να σε μάθει όλη η Ελλάδα. Εκείνο που χρειάζεται για να βγάλεις πολλά, επενδύοντας λίγα, είναι μια καλή ιδέα όπως, π.χ. έγινε στην περίπτωση του facebook (φέισμπουκ). Όμως, οι ιστοσελίδες έχουν γίνει ήδη πάρα πολλές και ήδη υπάρχει ένας κορεσμός. Τώρα, την προβολή των ιστοσελίδων την αναλαμβάνουν οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων. Υπάρχει βεβαίως και ο παράνομος δρόμος, που επιλέγουν κάποιοι για να κερδίσουν χρήματα από το ίντερνετ. Στο διαδίκτυο κρύβει κανείς εύκολα τα ίχνη του, δεν χρειάζεται να έχει γραφείο και μπορεί εύκολα να 'ψαρέψει' τα θύματά του. Μέχρι να εκδοθούν διεθνή εντάλματα και να γίνουν έρευνες, έχει πάρα πολύ χρόνο να στήσει τη δουλειά, να κερδίσει χρήματα και να φύγει", απαντά ο κ. Φλώρος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ