Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) δεν θα είναι πια η κύρια νόμιμη αρχή στο βόρειο Κόσοβο και από τις 16 Σεπτεμβρίου το ρόλο αυτό θα αναλάβουν οι θεσμοί της Πρίστινας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι. «Η επιχείρηση εφαρμογής της συμφωνίας για τις τελωνειακές σφραγίδες θα αρχίσει στις 16 Σεπτεμβρίου. Η όλη επιχείρηση θα επανέλθει στη δικαιοδοσία των θεσμών του Κοσόβου με την τεχνική υποστήριξη της Eulex και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), ανέφερε ο κ. Θάτσι σε συνέντευξη στην εφημερίδα της Πρίστινας «Κόσοβα Σοτ».

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, σήμερα στην Πρίστινα, ανέφερε ότι σχέδιο δράσης για την έναρξη συνοριακών ελέγχων στις διαβάσεις 1 και 31 εκπονήθηκε σε συμφωνία με την Eulex και την KFOR.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία. Η KFOR και η Eulex θα ενεργούν με βάση την εντολή τους και τα όργανα του Κοσόβου, αστυνομία και τελωνειακοί θα έχουν εκτελεστική και διοικητική εντολή και τεχνικά θα επιτηρούν τον έλεγχο προϊόντων και ταξιδιωτών», υπογράμμισε ο κ. Θάτσι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκτιμήσεις ότι λόγω των ενεργειών της κυβέρνησης του Κοσόβου και της αντίστασης του τοπικού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα μπορεί να υπάρξει αιματοχυσία.

Ο κ. Θάτσι είπε ότι οι θεσμοί του Κοσόβου θα είναι ασυμβίβαστοι έναντι εγκληματικών δομών στο βόρειο Κόσοβο.

Διεμήνυσε ακόμη προς τους κατοίκους του βόρειου Κοσόβου ότι οι ενέργειες και το σχέδιο της κυβέρνησης του Κοσόβου δεν στρέφονται εναντίον τους, αλλά έχουν στόχο τη δημιουργία συνθηκών για καλύτερη ζωή και εκρίζωση του εγκλήματος.

Ανήγγειλε, επίσης, ότι στο βόρειο Κόσοβο πρώτα θα αρχίσει να λειτουργεί η διάβαση 31 (Μπρνιακ), η οποία θα είναι υπό τη δικαιοδοσία και την αστυνομική και τελωνειακή διοίκηση του Κοσόβου. Στη διάβαση 1 (Γιάρινιε) θα αρχίσουν οι τεχνικές προετοιμασίες για τη δημιουργία συνθηκών λειτουργίας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αποστολή ειδικών μονάδων της αστυνομίας στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, στο τέλος Ιουλίου, ο κ. Θάτσι τόνισε ότι ήταν δίκαιη, συνταγματική και νόμιμη.

«Οι προσπάθειες του Κοσόβου στην αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, της ενίσχυσης της κυριαρχίας, της εδραίωσης του κράτους με την ανάπτυξη των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων του Κοσόβου είναι ευπρόσδεκτες και θα στηριχθούν από την Eulex και το ΝΑΤΟ», τόνισε ο κ. Θάτσι.