Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανακοίνωσε ότι σε σύσκεψη της ηγεσίας της Σερβίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τάντιτς, συμφωνήθηκαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν προληπτικά για να αποφευχθούν ενδεχόμενα προβλήματα στο βόρειο Κόσοβο μετά τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν θα παύσει να ισχύει η προσωρινή συμφωνία με την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR). Ο κ. Ντάτσιτς, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, είπε ότι ο διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος για τη διευθέτηση της κατάστασης στο βόρειο Κόσοβο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, οι αναγγελίες από τις αρχές της Πρίστινας, ότι θα εγκαταστήσουν τελωνειακούς υπαλλήλους στις διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας επιβάλλει την ανάγκη αντίδρασης από τη Σερβία και λήψη μέτρων ώστε να μην υπάρξουν νέες συγκρούσεις.

Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι είναι λανθασμένη η υπόθεση ότι η Σερβία θα δώσει τα πάντα για να λάβει ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ και ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κλείσει το θέμα του Κοσόβου. «Η εκτίμηση αυτή είναι επικίνδυνη και πρέπει να βρεθούν τρόποι να εμποδιστεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας είπε ότι σε κάθε είδους συνεργασία πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες και ανέφερε ότι η Σερβία συμμετείχε με τη συμμετοχή στο διάλογο έλαβε την υπόσχεση από αξιωματούχους της διεθνούς κοινότητας ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της πραγματικότητας.

«Η Σερβία δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, αλλά δεν μπορεί με ήρεμο, παθητικό τρόπο να βλέπει, επειδή μπορεί να βρεθούμε σε πολύ δύσκολη κατάσταση», ανέφερε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της Πρίστινας επιθυμεί να καταλάβει το βόρειο Κόσοβο και τις διοικητικές διαβάσεις με τη βοήθεια της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) και ότι οι Σέρβοι σ' αυτή την περίπτωση θα στήσουν οδοφράγματα.

Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι και η Σερβία έχει διοικητικές διαβάσεις και ανέφερε ως παράδειγμα τις διαβάσεις στο Μπουγιάνοβατς και στη Μέντβετζα και πρόσθεσε ότι «μπορούμε και εμείς να παίξουμε με τον τρόπο αυτό», αλλά διερωτήθηκε που θα οδηγήσει.

Εκτίμησε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, επειδή τα χέρια της Σερβίας είναι δεμένα για αντίδραση, αλλά αν η Σερβία πει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, τότε αυτό θα αποτελέσει επιβεβαίωση για τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι ότι μπορεί να κάνει τα πάντα».

Ο κ. Ντάτσιτς σημείωσε ότι όλα όσα συμβαίνουν τώρα δεν ήταν αντικείμενο των συμφωνιών των αντιπροσωπειών Βελιγραδίου-Πρίστινας και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων να αφορά μόνο εκείνους που δεν είναι Σέρβοι.

Το αντιπολιτευόμενο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα ζήτησε σήμερα έκτακτη συνεδρίαση της Σερβικής Βουλής, με θέμα συζήτησης την αντίδραση της Σερβίας σε περίπτωση βίαιης κατάληψης των διοικητικών διαβάσεων Γιάρινιε και Μπρνιακ στο βόρειο Κόσοβο.