Ο ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που επισκέπτεται σήμερα, Τετάρτη, την Τρίπολη δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει ενθαρρυνθεί από τον αυξανόμενο έλεγχο που ασκεί η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης στις δυνάμεις ασφαλείας και ότι οι ΗΠΑ θα ξανανοίξουν την πρεσβεία τους στη λιβυκή πρωτεύουσα το ταχύτερο δυνατό. Σε ανακοίνωσή του, ο Τζέφρι Φέλτμαν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για υποθέσεις της Μέσης Ανατολής, σημειώνει επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων με το ΝΑΤΟ για όσο καιρό απαιτείται για την προστασία των Λίβυων πολιτών.

«Οι ΗΠΑ και οι διεθνείς εταίροι μας είναι προσηλωμένοι στην υποστήριξη του λιβυκού λαού την ώρα που αυτός χαράσσει το μέλλον της χώρας του», δήλωσε ο Φέλτμαν έπειτα από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ.

«Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στη συμμαχία για να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις για την προστασία των Λίβυων πολιτών έως ότου δεν απειλούνται πλέον», σημείωσε.

«Εξακολουθούμε να ενθαρρυνόμαστε από την όλο και μεγαλύτερη διοίκηση και τον έλεγχο επί των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας. Κατανοούμε ότι αυτό είναι ένα δύσκολο έργο. Η προσωρινή ηγεσία της Λιβύης παγιώνει τα βήματά της και ενσωματώνει τις πολιτοφυλακές υπό μια πολιτική αρχή», προσέθεσε.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ανοίξουν μια πλήρως λειτουργική, πλήρως επανδρωμένη πρεσβεία στην Τρίπολη, κατέληξε.