Τέσσερα εκατομμύρια δανοί ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο, σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα φέρει στην εξουσία την κεντροαριστερά έπειτα από δέκα χρόνια δεξιάς διακυβέρνησης. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 179 βουλευτές του κοινοβουλίου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τα περίπου 1.600 εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, η Χέλε Τόρινγκ-Σμιντ, 44 ετών, αναμένεται να τεθεί επικεφαλής του νέου κυβερνητικού συνασπισμού και να διαδεχτεί τον Φιλελεύθερο Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, 47 ετών, μετά την προεκλογική εκλογική εκστρατεία που επικεντρώθηκε κυρίως στην οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με το εκλογικό βαρόμετρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Berlingske Tidende την Τετάρτη και βγάζει το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων τις τελευταίες 31 ημέρες, η αριστερή αντιπολίτευση συγκεντρώνει 51,8% και 91 ως 94 έδρες, ενώ ο δεξιός συνασπισμός ποσοστό 48,1% και 81 ως 84 έδρες.

Οι αυτόνομες περιοχές της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόες έχουν από δύο έδρες στο κοινοβούλιο.