Ο Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε πριν από λίγο στη Λιβύη, όπου μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθούν με τη νέα ηγεσία της χώρας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού. "Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως ο Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε στην Τρίπολη συνεδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικων Γουίλιαμ Χέιγκ", ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ. "Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την ηγεσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δηλαδή τον πρόεδρό του Μουστάφα Αμπντελτζαλίκ και τον πρωθυπουργό Μαχμούντ Τζιμπρίλ", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Κάμερον αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο παροχής βοήθειας προς τη Λιβύη για τη μετάβασή της προς την δημοκρατία, μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι. Στην Τρίπολη έφτασε αμέσως μετά και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Ο Σαρκοζί θα συναντηθεί μαζί με τον Κάμερον με τους ηγέτες των αντικαθεστωτικών και θα επισκεφθούν την Βεγγάζη όπου ο γάλλος πρόεδρος θα εκφωνήσει λόγο στην πλατεία της Ελευθερίας.

Η επίσκεψη των δύο ανδρών είναι "μια ιστορική στιγμή" που δείχνει την υποστήριξη της Ευρώπης στην δημοκρατία σε αυτή τη χώρα που απαλλάχθηκε από τον Μουάμαρ Καντάφι, εκτιμούν γάλλοι υπουργοί.

"Είναι μια διπλωματική επιτυχία, μια στρατιωτική επιτυχία και μια επιτυχία της ιδέας για την ελευθερία, του ρόλου και της θέσης της Γαλλίας στον κόσμο", τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info. "Είναι μια σημαντική κίνηση, μια ιστορική στιγμή, όπως και αυτή όταν τα πρώτα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις δυνάμεις του Καντάφι και τις δυνάμεις των εξεγερμένων", πρόσθεσε.
TAGS