Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Πρόχοροφ αποπέμφθηκε σήμερα από την ηγεσία του δεξιού κόμματος Πράβοε Ντέλο, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, και κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι κινεί τα νήματα. Ο Πρόχοροφ, τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, ο οποίος είχε αναλάβει την άνοιξη την ηγεσία αυτού του κόμματος με την έγκριση της εξουσίας, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το Πράβοε Ντέλο έπειτα από μια εσωκομματική διάσπαση και μια ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και με την οποία παύθηκε από την ηγεσία του κόμματος.

"Καλώ όλους τους οπαδούς μου να φύγουν απ' αυτό το κόμμα μαριονέτα, καλώ όλους αυτούς που δεν είναι αδιάφοροι για το μέλλον της χώρας μας να ενωθούν και να μην εγκαταλείψουν την πολιτική", δήλωσε ο Πρόχοροφ ενώπιον των δημοσιογράφων ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρία Νόβοστι, η εκλογική επιτροπή υπογράμμισε αμέσως ότι ο νέος σχηματισμός δεν μπορεί να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου.

Χθες ο δισεκατομμυριούχος είχε ήδη κατηγορήσει το Κρεμλίνο ότι υποκινεί την αποπομπή του.

Ο Πρόχοροφ κατήγγειλε σήμερα το ρόλο του Βλάντισλαβ Σούρκοφ, του αναπληρωτή προσωπάρχη του Κρεμλίνου, ενός προσώπου με επιρροή που θεωρείται εμπνευστής των πολιτικών ελιγμών της εξουσίας και προσκείμενος στον ισχυρό άνδρα της χώρας, τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Είναι ένας μαριονετίστας που εδώ και καιρό ιδιωτικοποιεί το πολιτικό σύστημα, ασκεί πίεση στα μέσα ενημέρωσης και παρασύρει σε λάθη την ηγεσία της χώρας", δήλωσε ο Πρόχοροφ.

Ο Πρόχοροφ, ο οποίος ανέκαθεν υπογράμμιζε ότι δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά θεωρεί τον εαυτό του "μια εναλλακτική επιλογή έναντι του κυβερνώντος κόμματος", είχε αναλάβει την ηγεσία του Πράβοε Ντέλο με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Γι' αυτό τα προβλήματα που αντιμετώπισε ως επικεφαλής του κόμματος έχουν προκαλέσει αμηχανία στη Μόσχα. Ορισμένοι παρατηρητές υποστήριζαν σήμερα ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην ηγεσία του Πράβοε Ντέλο ακολουθούν ένα σενάριο που έχει γραφτεί ολόκληρο από το Κρεμλίνο.