Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε σήμερα ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η νομιμοποίηση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρο τον κόσμο και γι' αυτό πρέπει με αποφασιστικότητα να εμποδιστούν όλες οι μονομερείς προσπάθειες να επιβληθούν λύσεις στο Κόσοβο χωρίς διάλογο και συμβιβασμό. Ο κ. Τάντιτς, κατά την έναρξη του 1ου Φόρουμ για την Ασφάλεια, που διοργανώνεται στο Βελιγράδι, τόνισε ότι το Κόσοβο μπορεί να γίνει θετικό προηγούμενο, μόνον αν η διεθνής κοινότητα επέμενε στο διάλογο και στο συμβιβασμό μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις μονομερείς δράσεις που αναγγέλθηκαν για αύριο, επειδή θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Η λύση αυτή δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και γι' αυτό πρέπει να αποφευχθεί», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι «το διεθνές σύστημα βασίζεται σε κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, ότι αυτοί, μεταξύ άλλων, συνεπάγονται σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών και απαραβίαστο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και ότι οι αρχές αυτές παραβιάζονται στο Κόσοβο».

«Αν η μη μονομερής απόσχιση του Κοσόβου γίνει αποδεκτή, πολλές συγκρούσεις θα ξεσπάσουν σε όλο τον κόσμο», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας.

«Η Σερβία από την πλευρά της θα συνεχίσει να εργάζεται για το γενικό συμφέρον, ώστε η περιοχή στο μέλλον να βρεθεί σε καλύτερη θέση, απ' αυτή στην οποία περιήλθε στο ταραχώδες παρελθόν, αλλά γι' αυτό απαιτείται και διεθνής στήριξη», πρόσθεσε.

«Πρέπει να παραμείνουμε στην τωρινή πορεία και προσηλωμένοι στο στρατηγικό στόχο της οικοδόμησης ευρωπαϊκού μέλλοντος», ανέφερε ο κ. Τάντιτς.