Η ελληνική κρίση έχει καταφέρει σοβαρούς τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό που ηγείται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ιδιαίτερα μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ περί «ελληνικής χρεοκοπίας».
Η Μέρκελ με τη στάση της «άδειασε» κανονικά τον υπουργό, λέγοντας πως η Γερμανία έχει υποχρέωση και ευθύνη να συμβάλει στη διασφάλιση του μέλλοντος του ευρώ. «Πρέπει να γίνουν όλα όσα υπηρετούν το στόχο αυτό και να αποφευχθούν όλα όσα δεν τον υπηρετούν», είπε στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου IAA στη Φραγκφούρτη.

Πάντως σύσσωμο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα κατηγόρησε τον Ρέσλερ ότι «παίζει» με το μέλλον της Ευρώπης προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικά οφέλη.

Ο Ρέσλερ προεδρεύει στο κόμμα των Φιλελευθέρων που παίρνουν μέρος στον κυβερνητικό σχηματισμό και που από την πρώτη στιγμή έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στην καγκελάριο για  τους χειρισμούς της στο ελληνικό θέμα.

Την ίδια στιγμή, την υπεράσπιση της Μέρκελ έχει αναλάβει ο αντιπροέδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Μάιστερ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι προτάσεις περί ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσουν σε «ανεξέλεγκτη διαδικασία».

Παράλληλα, ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας-Ανχαλτ Ράινερ Χάζελχοφ απαίτησε από τον κ. Ρέσλερ να υπακούσει στη γραμμή της καγκελαρίου.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ αντέταξε στην εφημερίδα "Passauer Neue Presse" το επιχείρημα ότι «μακροπρόθεσμα τέτοιου είδους "απαγόρευση σκέψεων" συνιστούν κίνδυνο για τη δημοκρατική αποδοχή» από τους πολίτες. Στήριξη στον κ. Ρέσλερ έδωσαν επίσης κορυφαίοι παράγοντες του κόμματος των Φιλελευθέρων, όπως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ράινερ Μπρύντερλε και ο αντιπρόεδρος της βουλής Όττο Σολμς.

Αντιδράσεις όμως καταγράφονται και στο εσωτερικό του FDP. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Χατζημαρκάκης τόνισε στην εφημερίδα "Die Welt" ότι «η συζήτηση περί πτώχευσης της Ελλάδας πρέπει να τερματιστεί άμεσα, προτού προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία. Ως Γερμανός υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να μιλά περί πτώχευσης χωρίς να γνωρίζει πώς θα διεκπεραιωθεί. Αυτό είναι μοιραίο», λέει ο κ. Χατζημαρκάκης.