Μία αυτοκινητοπομπή μαχητών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης δέχθηκαν πυρά την ώρα που προσπαθούσαν να προελάσουν προς τη Σύρτη, γενέτειρα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι μάχες ξεκίνησαν όταν η βαριά οπλισμένη αυτοκινητοπομπή πλησίασε σε κατοικημένες περιοχές αφού εισέβαλε στην πόλη Ουάντι Μπέι, που βρίσκεται στο μέσο της ερήμου, 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σύρτης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

"Υπάρχει μία ομάδα νεαρών που επιθυμούν να αντισταθούν. Τους δώσαμε δύο ώρες για να καταθέσουν τα όπλα, όμως αρνήθηκαν", δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπάσιρ Άλι των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

"Τους μιλήσαμε σήμερα και τους είπαμε να απομακρύνουν τις γυναίκες και τα παιδιά, όμως είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ακόμα οικογένειες παρούσες. Ελπίζω να μην τραυματιστεί κανείς", πρόσθεσε.

Στην αυτοκινητοπομπή παίρνουν μέρος 900 οχήματα και έχουν στόχο να "απελευθερώσουν (τη Σύρτη) και να υψώσουν τη σημαία της ανεξαρτησίας", σύμφωνα με ανακοίνωση του Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Εξάλλου η Ιαπωνία αποφάσισε να αποδεσμεύσει ένα μέρος των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε παγώσει με στόχο να δώσει αυτά τα χρήματα στη Λιβύη για ανθρωπιστικούς σκοπούς, όπως μετέδωσε σήμερα ο ιαπωνικός Τύπος επικαλούμενος τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας.